Your cart
Close Alternative Icon

Academy news

7 steg som ger dig en framgångsrik karriär inom estetiska injektioner

Utveckla din kunskap

För att bli en framgångsrik injektionsbehandlare behöver du en gedigen kunskap. En klient ger mycket förtroende till kliniken de går till och det ska aldrig tas för givet att vi är skyldiga att alltid prestera med vår bästa förmåga. Förmågan förbättras när vi söker kunskap och använder oss av den om och om igen.

För att få kunskap och rätt förmåga är det viktigt med att välja rätt akademi, men också att själv söka kunskap och att lära dig. Läs böcker, tidningar, lyssna på webinars och dina förebilder på deras sociala kanaler. Det är viktigt att våga ta hjälp av en erfaren person, det är aldrig fel att ställa frågor och det finns inte aldrig några felaktiga frågor att ställa.

Hur förbättrar du din förmåga i början utan klienter? här är några tips på hur du kan kickstarta;

  • Bygg upp din kundbas långsamt och strategiskt genom att folk pratar om dig och din klinik, samtidigt som du använder dig av digital marknadsföring.
  • Välj att ha erbjudanden. Värt att tänka på är att detta kan locka klienter som endast kommer på kampanjer och inte fortsätter att gå till dig när priserna är tillbaka till de normala.
  • Anslut dig till en befintlig klinik, då får du snabbt ut ditt namn genom någon som redan är etablerad. Var då beredd på att din vinst med största sannolikhet kommer delas med andra.

Tro på dig själv

Det är viktigt att tro på dig själv som injektionsbehandlare, det är en egenskap som många saknar, hur etablerade och framgångsrika de än är. Det är viktigt att acceptera att dina mentorer kommer ha olika tekniker och material de föredrar att använda sig av. Du kan få höra “gör på detta sätt” och “injicera absolut inte sådär”, det finns inte alltid rätt eller fel, det är därför viktigt att hitta vad som passar dig bäst och det som du själv tror på.

Detta går att jämföras med en bebis som ska lära sig att gå, de ger inte upp bara för att de ramlar flera gånger. Tvärt om, de reser sig upp igen och har föräldrar bredvid som hejar på. Om du vill lyckas behöver du:

  • Tro på att du kommer att lyckas
  • Ha en stark vilja att lyckas
  • Vara beredd på att misslyckas många gånger
  • Ha folk runt dig som hejar på dig

Sammarbeta

Framgång kommer genom bra teamwork, men trots det sätter många injicerare sig i facket som egenföretagare och att de vill endast arbeta själva. Det kan vara enkelt att veta hur du injicerar och levererar fina resultat, men bakom ditt hårda jobb behövs det mycket mer än så. Det kan vara svårt att hinna med allt själv så ta gärna hjälp av någon som sköter bokningar, inventering, ekonomi och har koll på regler inom branschen. Allt detta är saker som behöver skötas oavsett om du har 10 eller 1000 klienter i månaden. Kan du se dig göra allt det här själv? Du kommer kunna prestera bättre med ett team, även om det är inhouse eller om du använder dig av en konsult. När du delar en del av dina vinster med ditt team har du möjlighet att öka dina vinster.

Samarbete handlar också om att omge dig med folk som hjälper dig att utvecklas och kompletterar dina svagheter. Du ska aldrig vara rädd att ta kontakt med dina konkurrenter för råd om det skulle behövas, du kommer bli förvånad över hur många som är villiga att hjälpa till.

Nicole hjälper dig med personlig vägledning innan och under hela din utbildning på _K academy.

Driv

Om du har tagit dig så här långt är du troligtvis en driven person och det är en bra sak. Stegen du nu går igenom är en del av en större plan, något du kommer att nå. Du bör tänka; vad är ditt långsiktiga mål? Är det att ha din klinik på en specifik plats? Att ha en kundbas på 1000 klienter? Att vinna ett pris för ditt hårda arbete?

Att driva ett företag är oerhört givande men också en otroligt stor utmaning, det finns många uppgifter som behöver utföras som inte alltid är det lyxigaste. Du kommer behöva ta ut soporna, ringa en hantverkare, skriva texter till din hemsida samt uppdatera dina sociala medier. Även om det är tråkigt eller mindre inspirerande är det saker som i slutet av dagen behöver utföras. Därför är det viktigt för dig att ha ett långsiktigt mål att se fram emot. Vad är det du faktiskt arbetar så hårt för? Om du har en klar framtidsbild kommer alla hinder du stöter på under vägen inte kännas lika hårda.

Fortsatt utbildning

Att ta din karriär på största allvar är viktigt, du behöver hålla din standard hög och se till att du alltid utvecklas och förbättras. Det räcker inte med att du endast gått en utbildning i estetiska injektioner och att du sedan är klar, du måste dagligen jobba för din egna utveckling.

Det är bra att lägga upp en plan på vad du vill lära dig och dela upp det i steg så att det inte blir överväldigande. Om du inte hinner följa upp din plan är det viktigt att ta ett steg tillbaka och planera om i mindre delmål. Du bör hålla dig uppdaterad i branschen och olika tekniker och nyheter. Experter är de som har förstått att vi aldrig är fullt utbildade, och att det alltid finns mer att lära.

 

Utbildningen Hands-on refresher är perfekt för dig som vill ha hjälp att utveckla dina kunskaper.

Ekonomisk förståelse

Det är vanligt att inte ha tidigare erfarenhet av att starta och driva ett företag när du startar din karriär inom estetiska injektioner. Därför kommer du stöta på många svårigheter och områden du behöver utveckla. En av de viktigaste punkterna är att hålla koll på att dina utgifter aldrig går över dina intäkter. Det är vanligt att ha tagit lån för att klara av dina medicinska studier. Du ska inte bara hantera din skuld utan jobba för att bli av med den och se till att du inte skapar nya inför framtiden. Det är viktigt att noga gå igenom dina utgifter och vart dina pengar faktiskt går, var ärlig mot dig själv och ditt företag. Om detta känns som en svår uppgift rekommenderas det att gå tillbaka till samarbeten som vi tidigare gick igenom, och att anställa en konsult som blir ansvarig för ditt företags ekonomi.

Mentorskap

Det är känt sedan tidigare att du med hjälp av stöd kommer prestera bättre än helt själv. Det som hjälper många är att ha kollegor och en mentor i livet som hjälper dig med ditt företag.

När du väljer en mentor ger du en stor del av ditt förtroende till någon annan som har mer erfarenhet än dig själv. Till exempel för medicinska professorer kan det vara svårt att acceptera att någon är bättre än dig själv och än svårare att ha någon som säger åt dig hur du kan göra saker bättre. Men det är precis det som behövs för att ta din kompetens och ditt företag till nästa nivå.

När du tar hjälp av någon som har mer kunskap än dig får du ett större kliv framåt i situationer där du endast skulle ta små steg på egen hand. Ibland är det viktigt att se över din egna stolthet och be om någon annans expertis. En mentor kan också hjälpa dig att se långsiktiga mål i nya vinklar, något som kommer öppna dina ögon till än fler möjligheter.

Att hitta en bra mentor tar tid, alla kommer inte passa in i ditt sätt att tänka eller se din vision. När du väl har hittat rätt person är det viktigt att ge tid och betala för deras expertis som kommer hjälpa dig framåt.

Continue reading

Isabelle Arnsten - Doctor_K Academy’s föreläsare och fantastiskt duktiga injektionsspecialist.


Tex: Khoshy Kader
Foto: Khoshy Kader & Vanessa Tryde


" I Sverige kan det upplevas som något tabubelagt att vilja lägga ner tid och pengar på sitt utseende medan utomlands är det generellt inte konstigt om du tar hand om ditt yttre. "

För dig som inte redan hunnit träffa vår injektionsspecialist Isabelle Arnsten, skulle hon lätt kunna beskrivas av sina kollegor som Doctor_K’s alldeles egna principessa
(prinsessa på italienska). Självutnämnd prinsessa eller ej så är det Isabelle som man alltid vänder sig till när man vill ha tips och råd om det senaste och bästa skönhetsknepen. Hon är den som också alltid ger dig ett rakt och ärligt svar. Positiv, lojal, orädd, driven och omtänksam gör henne till en uppskattad kollega.

Isabelles resa är lite av en framgångsresa, från en nyexaminerad sjuksköterska som började med vårt baspaket till en eftertraktad injicerare och numera även en av föreläsarna på Doctor _K academy.

Att Isabelle har kommit så pass långt på dryga 2 år är imponerande. Vi passar på att fråga hur resan hit har varit, hennes utmaningar i sitt arbete, komplikationer, favorit behandlingar att utföra och mycket mer.


Naturligt intresse för skönhet

 

-Min farmor har alltid varit lite av en förebild för mig. Jag minns hur hon alltid var uppiffad och välvårdad. Vart än hon gick hade hon läppstift och fönat hår, det fanns inga ”bad hair days” i hennes värld. Hon såg alltid så lycklig och glad ut. Hon smörjde in mitt och sitt hår med olivolja och tog hand om sig på ett sätt som jag såg upp till

I Sverige kan det upplevas som något tabubelagt att vilja lägga ner tid och pengar på sitt utseende medan utomlands är det generellt inte konstigt om du tar hand om ditt yttre.

Men jag tycker att samhället har börjat förändrats och skönhetsbehandlingar har blivit mer socialt accepterat i Sverige. Det kan låta väldigt ytligt och fåfängt men det handlar om något helt annat, om ett förbättrat självförtroende och att ta hand om sig själv på samma sätt som man tränar för att må bra.

 

Varför just injektioner?

 

-När jag var liten fick jag ofta höra att jag borde bli sjuksköterska, jag minns att min mamma sa det, troligen för att jag var väldigt omhändertagande. När jag blev något äldre och var i tonåren växte intresset för smink och skönhetsprodukter, något jag fastnade helt för. Hand i hand med detta fick jag upp ögonen för att rita ansikten och fick ett intresse för olika ansiktskonturer. Inte långt efter började jag bli fascinerad av injektionsbehandlingar därför är det inte helt oväntat att jag jobbar med det idag. Jag började mina studier till sjuksköterska med målet att arbeta med estetiska injektioner i framtiden. Kroppen intresserar mig väldigt mycket och därför kändes sjuksköterskeprogrammet som ett naturligt val, även om det skulle visa sig estetiska injektioner inte skulle vara för mig skulle jag ha en bra utbildning att luta mig tillbaka mot. Vid sidan av mina studier jobbade jag på St: Görans sjukhus för att få yrkeserfarenhet. Samtidigt som mina studier jobbade jag vid sidan av på St: Görans sjukhus för att få yrkeserfarenhet. De olika avdelningarna jag hann vara på innan min anställning på DOCTOR_K var onkologavdelningen (canceravdelning) gastro, hema samt och lung- och internmedicin.

 

SJUKVÅRDEN vs

ESTETISKA INJEKTIONER

 

Kontrasterna mellan att arbeta inom sjukvården kontra att utföra estetiska ingrepp är åtskilliga. Den huvudsakliga anledningen till att Isabelle hellre arbetar med estetiska injektioner är att det inte är lika påfrestande som att jobba inom sjukvården.

 

" Jag valde den här inriktningen av egoistiska skäl "

 

-Folk kommer inte till mig och är sjuka utan de kommer friska och vill göra behandlingar av anledningar som gör att de är glada när de lämnar kliniken. Om jag inte hade jobbat med estetiska injektioner hade det gärna varit med plastkirurgi eller som hudterapeut. Jag valde mycket den här inriktningen av egoistiska skäl, jag tycker det är otroligt roligt och intressant. Hantverket är viktigt för mig, det brinner jag mest för, det innebär utförandet och resultatet efter en lyckad behandling. Om jag i framtiden fick välja bort något i mitt arbete hade det varit den administrativa delen med beställningar och att skriva kompendium till exempel.

Det här är en av anledningarna till att jag inte vill öppna eget i framtiden, jag gillar att vara anställd, det passar mig mycket bättre. Om du i framtiden funderar på att arbeta med estetiska injektioner är mitt råd, kör, vänta inte. Det finns många alternativ beroende på vad du vill få ut av det, det går att kombinera med ditt nuvarande yrke men också att gå all in.

 


" I Sverige kan det upplevas som något tabubelagt att vilja lägga ner tid och pengar på sitt utseende medan utomlands är det generellt inte konstigt om du tar hand om ditt yttre. "

 

För dig som inte redan hunnit träffa vår injektionsspecialist Isabelle Arnsten, skulle hon lätt kunna beskrivas av sina kollegor som Doctor_K’s alldeles egna principessa (prinsessa på italienska). Självutnämnd prinsessa eller ej så är det Isabelle som man alltid vänder sig till när man vill ha tips och råd om det senaste och bästa skönhetsknepen. Hon är den som också alltid ger dig ett rakt och ärligt svar. Positiv, lojal, orädd, och driven är egenskaper som gör henne till en uppskattad kollega.


Isabelles resa är lite av en framgångsresa,Från en nyexaminerad sjuksköterska som började med vårt baspaket till en eftertraktad injicerare och numera även en av föreläsarna på Doctor _K academy. Att Isabelle har kommit så pass långt på dryga 2 år är imponerande. Vi passar på att fråga hur resan hit har varit, hennes utmaningar i sitt arbete, komplikationer, favorit behandlingar att utföra och mycket mer.

 

 

Naturligt intresse för skönhet

Min farmor har alltid varit lite av en förebild för mig. Jag minns hur hon alltid var uppiffad och välvårdad. Vart än hon gick hade hon läppstift och fönat hår, det fanns inga ”bad hair days” i hennes värld. Hon såg alltid så lycklig och glad ut

Hon smörjde in mitt och sitt hår med olivolja och tog hand om sig på ett sätt som jag såg upp till .

I Sverige kan det upplevas som något tabubelagt att vilja lägga ner tid och pengar på sitt utseende medan utomlands är det generellt inte konstigt om du tar hand om ditt yttre.

Men jag tycker att samhället har börjat förändrats och skönhetsbehandlingar har blivit mer socialt accepterat i Sverige. Det kan låta väldigt ytligt och fåfängt men det handlar om något helt annat, om ett förbättrat självförtroende och att ta hand om sig själv på samma sätt som man tränar för att må bra.

 

VARFÖR JUST INJEKTIONER?

När jag var liten fick jag ofta höra att jag borde bli sjuksköterska, jag minns att min mamma sa det, troligen för att jag var väldigt omhändertagande. När jag blev något äldre och var i tonåren växte intresset för smink och skönhetsprodukter, något jag fastnade helt för. Hand i hand med detta fick jag upp ögonen för att rita ansikten och fick ett intresse för olika ansiktskonturer. Inte långt efter började jag bli fascinerad av injektionsbehandlingar därför är det inte helt oväntat att jag jobbar med det idag. Jag började mina studier till sjuksköterska med målet att arbeta med estetiska injektioner i framtiden. Kroppen intresserar mig väldigt mycket och därför kändes sjuksköterskeprogrammet som ett naturligt val, även om det skulle visa sig estetiska injektioner inte skulle vara för mig skulle jag ha en bra utbildning att luta mig tillbaka mot. Vid sidan av mina studier jobbade jag på St: Görans sjukhus för att få yrkeserfarenhet. Samtidigt som mina studier jobbade jag vid sidan av på St: Görans sjukhus för att få yrkeserfarenhet. De olika avdelningarna jag hann vara på innan min anställning på DOCTOR_K var onkologavdelningen (canceravdelning) gastro, hema samt och lung- och internmedicin.

 

KONSTEN ATT VÄLJA RÄTT I EN DJUNGEL AV KLINIKER OCH AKADEMIER

 

Hur hamnade du där du är idag?

 

-Min resa började när jag hittade _K academy via Google, jag jämförde lite olika akademier och fastnade för det estetiska DOCTOR_K erbjöd. Hemsidan, val av bilder, miljön och hela konceptet tilltalar mig. De stack ut mycket på just den biten. Jag rekommenderar verkligen _K academy. Man får ut väldigt mycket av sin utbildning, jag och mina kollegor (föreläsare) är generösa med vår information. Vi delar gärna med oss av våra erfarenheter. Vi vill verkligen att det ska gå bra för var och en som går utbildningarna. Det är små grupper under hands-on delen vilket uppskattas väldigt mycket. Idag är jag både behandlare och föreläsare på DOCTOR_K något som är så roligt. Att föreläsa har gått förvånansvärt bra, det är så kul, självklart är det lite pirrigt varje gång men feedbacken jag får efter har givit mig ännu mer självförtroende att fortsätta.

 

Vilken utveckling, vad tror du att det beror på?

 

- Tack, jag har svårt att se sådant själv men jag antar att det beror på att jag har nött, har haft många modeller att öva på och sen har jag ett väldigt starkt intresse för branschen. Hadde Kader har också gett mig stort utrymme att utvecklas, jag har fått prova och tänka själv och lärt mig av mina misstag.

 

 

INSPIRATIONER

 

-Jag inspireras hela tiden av människor som kan mer än mig, i början följde jag många behandlare på Youtube. Idag inspireras jag av folk i min vardag, allt från mina klienter och deras resa till någon i kassan på mataffären.


Min största utmaning i början var mötet med klienter och att utföra konsultationer, men den biten lär man sig med tiden. Idag är min största utmaning att inte stanna i min utveckling utan att ständigt hitta nya metoder att utvecklas på.

Hadde började som min mentor och även om Hadde har större kunskap och erfarenhet finns det delar som jag kan briljera på. Vissa klienter vill bara gå till honom och andra vill bara gå till mig. Det handlar inte alltid om teknik och kunskap. Det handlar mycket om personkemi vid möten med klienter, samma klient kan ha helt olika uppfattningar om upplevelsen och vi kan ha fått helt olika uppfattningar om samma klient. Vi arbetar med så många olika typer av människor. Det tar tid att bygga sin kundbas och du säljer på något sätt dig själv och din personlighet.

 

KOMPLIKATIONER

 

-Ju fler behandlingar du utför desto större är sannolikheten att du stöter på komplikationer och visst har det även hänt mig. Vissa gånger har jag ringt Hadde med andan i halsen, även om jag egentligen vet hur situationen ska hanteras. Nu har det aldrig hänt någon av mina klienter något allvarligt, livshotande eller bestående trots det är det aldrig kul med komplikationer. Men att det kan hända och det är ingenting man ska sticka under stolen med. Det viktigaste är att man har kunskap och beredskap när det händer. Det jag har stött på är exempelvis klienter som tappat känsel i ansiktet, inkapslingar eller Btxbehandlingar som har spridit sig alternativt gett tunga ögonlock. Komplikationer är även behandlingar som helt enkelt inte blivit estetisk snyggt i klientens ögon. Nu går det mesta att korrigera så klart men ibland behöver man bara vänta ut tiden tills materialet har gått ur kroppen (ex Botulinumtoxin A). Mitt största tips när det kommer till missnöjda klienter är att få dem att bli nöjda. Även om det handlar om att klienten har haft för höga eller orealistiska förväntningar eller att resultatet inte blivit som de föreställt sig så försöker jag korrigera det. Vi jobbar med mänskliga kroppar och det blir inte alltid som man har tänkt sig eller hoppats på. Om man missar att informerar ordentligt om förväntningarna eller inte läst av att det är en person som har orealistiska förväntningar kan det bli jobbigt efteråt. Då behöver man mötas någonstans och förhoppningsvis går det att åtgärda det på något sätt. Det är viktigt att försöka göra det man kan och ibland är kritiken orimlig och ibland är den befogad. Målet måste ändå alltid vara att få alla att kliva ut genom dörren och vara nöjda.

 

FAVORITER

 

-Mina favorit behandlingar att utföra är kinder och tinning och det är pga de fina resultaten som ges. Om jag vill ha en utmaning älskar jag tear trough, dvs filler under ögonen. Däremot tycker jag att läppar är den svåraste behandlingen, inte teknikmässigt utan utmaningen ligger i att överträffa klientens förväntningar. Klienten som bara vill göra sina läppar är oftast en kräsen person som redan har en bild på exakt hur de vill ha formen, därav har de höga krav på behandlaren och detta kan bli din svåraste injektionsbehandling. Många som kommer till oss för att göra sina läppar vill ha diskreta resultat och då är det viktigt att det ser naturliga ut och utmaningen blir att fylla ett par läppar som inte ser fixade ut. Om jag bara fick välja en behandling att göra på mig själv hade det däremot varit PRP (Platet-rich plasma) eller Botox helt klart. Jag älskar resultaten jag fått av PRP i ansiktet och botox är svårt att leva utan.


"Jag valde den här inriktningen

av egoistiska skäl"


SJUKVÅRDEN vs

ESTETISKA INJEKTIONER

Kontrasterna mellan att arbeta inom sjukvården kontra att utföra estetiska ingrepp är åtskilliga. Den huvudsakliga anledningen till att Isabelle hellre arbetar med estetiska injektioner är att det inte är lika påfrestande som att jobba inom sjukvården.

Folk kommer inte till mig och är sjuka utan de kommer friska och vill göra behandlingar av anledningar som gör att de är glada när de lämnar kliniken. Om jag inte hade jobbat med estetiska injektioner hade det jag gärna jobbat inom varit med plastkirurgi eller som hudterapeut. Jag valde mycket den här inriktningen av egoistiska skäl, jag tycker det är otroligt roligt och intressant. Hantverket är viktigt för mig, det brinner jag mest för! Samspelet mellan det innebär utförandet och resultatet efter en lyckad behandling. Om jag i framtiden fick välja bort något i mitt dagliga arbete hade det varit den administrativa delen som följer med mina arbetsuppgifter.med beställningar och att skriva kompendium till exempel.


Det här är en av anledningarna till att jag inte vill öppna eget i framtiden, jag gillar att vara anställd, det passar mig mycket bättre. Om du i framtiden funderar på att arbeta med estetiska injektioner är mitt råd, kör, vänta inte! Det finns många alternativ beroende på vad du vill få ut av det, det går att kombinera med ditt nuvarande yrke men också att gå all in.

KONSTEN ATT VÄLJA RÄTT I EN DJUNGEL AV KLINIKER OCH AKADEMIER

 

Hur hamnade du där du är idag?

Min resa började när jag hittade _K academy via Google, jag jämförde lite olika akademier och fastnade för det estetiska DOCTOR_K erbjöd. Hemsidan, val av bilder, miljön och hela konceptet tilltalar mig. De stack ut mycket på just den biten. Jag rekommenderar verkligen _K academy. Man får ut väldigt mycket av sin utbildning, jag och mina kollegor (föreläsare) är generösa med vår information. Vi delar gärna med oss av våra erfarenheter. Vi vill verkligen att det ska gå bra för var och en som går utbildningarna. Det är små grupper under hands-on delen vilket uppskattas väldigt mycket. Idag är jag både behandlare och föreläsare på DOCTOR_K något som är så roligt. Att föreläsa har gått förvånansvärt bra, det är så kul, självklart är det lite pirrigt varje gång men feedbacken jag får efter har givit mig ännu mer självförtroende att fortsätta.

Vilken utveckling, vad tror du att det beror på?

Tack, jag har svårt att se sådant själv men jag antar att det beror på att jag har nött, har haft många modeller att öva på och sen har jag ett väldigt starkt intresse för branschen. Hadde Kader har också gett mig stort utrymme att utvecklas, jag har fått prova och tänka själv och lärt mig av mina misstag.

 INSPIRATIONER

- Jag inspireras hela tiden av människor som kan mer än mig, i början följde jag många behandlare på Youtube. Idag inspireras jag av folk i min vardag, allt från mina klienter och deras resa till någon i kassan på mataffären.
Min största utmaning i början var mötet med klienter och att utföra konsultationer, men det lär man sig med tiden. Idag är min största utmaning däremot att inte stanna i min utveckling utan att ständigt hitta nya metoder att utvecklas på. Hadde började som min mentor och även om Hadde har större kunskap och erfarenhet finns det delar som jag kan briljera på. Vissa klienter vill bara gå till honom och andra vill bara gå till mig. Det handlar inte alltid om teknik och kunskap. Det handlar mycket om personkemi vid möten med en klient, samma klient kan ha helt olika uppfattningar om upplevelsen och vi kan ha fått helt olika uppfattningar om samma klient. Vi arbetar med så många olika typer av människor. Det tar tid att bygga sin kundbas och du säljer på något sätt dig själv och din personlighet.

KOMPLIKATIONER

- Ju fler behandlingar du utför desto större är sannolikheten att du stöter på komplikationer och visst har det även hänt mig. Vissa gånger har jag ringt Hadde med andan i halsen, även om jag egentligen vet hur situationen ska hanteras. Nu har det aldrig hänt någon av mina klienter något allvarligt, livshotande eller bestående trots det är det aldrig kul med komplikationer. Men att det kan hända är ingenting man ska sticka under stolen med, det viktigaste är att man har kunskap och beredskap när det händer. Det jag har stött på är exempelvis klienter som tappat känsel i ansiktet, inkapslingar eller Btxbehandlingar som har spridit sig alternativt gett tunga ögonlock. Komplikationer är även behandlingar som helt enkelt inte blivit estetisk snyggt i klientens ögon. Nu går det mesta att korrigera så klart men ibland behöver man bara vänta ut tiden tills materialet har gått ur kroppen (ex Botulinumtoxin A). Mitt största tips när det kommer till missnöjda klienter är att få dem nöjda. Även om det handlar om att klienten har haft för höga eller orealistiska förväntningar eller att resultatet inte blivit som de föreställt sig så försöker jag korrigera det. Vi jobbar med mänskliga kroppar och det blir inte alltid som man har tänkt sig eller hoppats på. Om man missar att informerar ordentligt om förväntningarna eller inte läst av att det är en person som har orealistiska förväntningar då kan det bli jobbigt efteråt. Då behöver man mötas någonstans och förhoppningsvis går det att åtgärda det på något sätt. Det är viktigt att försöka göra det man kan och ibland är kritiken orimlig och ibland är den befogad. Målet måste ändå alltid vara att få alla att kliva ut genom dörren och vara nöjda.

FAVORITER

- Mina favorit behandlingar att utföra är kinder och tinning och det är pga de fina resultaten som ges. Om jag vill ha en utmaning älskar jag tear trough, filler under ögonen. Däremot läppar är den svåraste behandlingen, inte teknikmässigt utan utmaningen ligger i att överträffa klientens förväntningar. Klienten som bara vill göra sina läppar är oftast en kräsen person som redan har en bild på exakt hur de vill ha formen, därav har de höga krav på behandlaren och detta kan bli din svåraste injektionsbehandling. Många som kommer till oss för att göra sina läppar vill ha diskreta resultat och då är det viktigt att det ser naturliga ut och utmaningen blir att fylla ett par läppar som inte ser fixade ut. Om jag bara fick välja en behandling att göra på mig själv hade det däremot varit PRP (Platet-rich plasma) eller Botox helt klart. Jag älskar resultaten jag fått av PRP i ansiktet och botox är svårt att leva utan.

Continue reading

Guide - starta din marknadsföring

Hur väcker du intresse och når rätt person? Det kommer vi förklara, då många kan se marknadsföring som ett svårt område, speciellt utan tidigare kunskap. Det är viktigt att inte vara rädd, du behöver inte vara en specialist på området för att starta upp din marknadsföring. Så länge du gör rätt research om marknaden, ditt företag samt bygger grunden rätt så kommer de hjälpa dig att generera mer kunder. Vi kommer guida dig genom grunderna.

 

“Vad syftet är och hur du håller upp engagemanget till ditt företag - handlar i huvudsak inte om sälj”

 

Sätt upp mätbara objektiv och KPI:er

Första steget är att sätta upp tydliga mätbara mål genom Key Performance Indicators(KPI). KPI är mått på hur du kan följa hur kampanjen har gått. Du kan fråga dig själv “vad är det jag vill få ut av min marknadsföring och hur ska jag möta mina framgångar?”. Om du har flera olika mål så kommer du behöva olika taktiker för att uppnå de olika målen. När du sätter upp mål är det effektivt att följa “SMART”-modellen:

 

SPECIFIC - MEASURABLE - ASSIGNABLE - REALISTIC - TIME RELATED

 

Skapa en person för ditt varumärke

Nästa steg är att se ut vilken typ av publik du vill nå ut till. Då är det viktigt att tänka på ålder, kön och plats de är baserade på. Ställ dig själv frågor som, vad läser de? Vilka webbsidor använder de? Vart skulle de leta om de var ute efter dina tjänster eller produkter? Skulle de till exempel läsa reviews om ditt företag eller fråga experter eller vänner? Du behöver veta utan och innan om vem din ideala klient är och acceptera att du inte kan vara allas cup of tea. Välj 3-5 olika personligheter och gör en tydlig bild av vem de är, presentera sedan detta för dina kollegor i företaget så att ni alla håller samma vision i allt från service till marknadsföring.

Studera dina konkurrenter

Nästa steg är att göra en SWOT-analys. Detta inkluderar att se på dina konkurrenter och se vad är deras styrkor, svagheter, möjligheter och hur de är en konkurrent/hot för ditt företag. Detta kommer hjälpa dig att se hur du är unik och kan sticka ut när du marknadsför ditt företag.

 

"Statistik har visat på att år 2020 använde 51% av världens befolkning sociala medier."

Sätt din budget

Sista steget när det kommer till strategi är att sätta en budget. Det finns mycket du kan göra som är gratis eller kostar väldigt lite, oavsett är det är viktigt att hålla koll så du inte spenderar pengar mållöst. Det finns strategier du kan dra nytta av för att få dig på rätt bana, såsom SOSTAC: situation, objektiv, strategi, taktik, handling och kontroll. Att lära känna denna strategi på djupet kommer du i längden att kunna
dra nytta av.

Välj dina sociala medier plattformar

Statistik har visat på att år 2020 använde 51% av världens befolkning sociala medier, en siffra som ökade med 10.5% från 2019 till 2020. Så frågan är vilken plattform skulle gynna dig mest?

Du ska alltid ha ett syfte med varje val du gör. Gå därför tillbaka till de personorna du skapade och se vilka plattformar de använder sig av, de är där du ska skapa konton för ditt företag. Generellt sätt är Facebook och Instagram de mest effektiva medierna. Statistik visar att Facebook generellt används av de från medelåldern och äldre, 72% av 39-42 åringar, jämfört med Instagram där det endast är 40%, däremot är åldrarna 18-29 på 64%. Viktigt att tänka på är att endast investera pengar och tid i det som faktiskt genererar något till ditt företag.

 

Investera i digital reklam

Sociala medier är gratis att använda men det finns verktyg som som du med en budget kan använda dig av för marknadsföring på plattformarna. Genom både Instagram och Facebook kan du på ett smidigt sätt
nå rätt målgrupp och område genom din marknadsföring.

Om du redan har en publik på Facebook som passar din målgrupp kan du använda dig av deras “lookalike audience” verktyg vilket gör att nya kunder liknande dina nuvarande kommer kunna se ditt innehåll. Det går också att använda sig av Pay-per-click marknadsföring, som kan hjälpa dig att komma högre upp på Google när personer söker på ord som kopplas till ditt företag. Det finns många tutorials på detta på nätet att söka efter, många som är gratis. Det kan vara värt att lägga tid på att förstå detta.

Maila din databas

Dina sociala medier och hemsida kommer fokusera på att generera nya kunder till ditt företag, men det är viktigt att inte glömma de kunder som du redan har. För att bibehålla och få de att komma tillbaka är det bra att maila dem. Det kan vara mail om erbjudanden eller nyheter om ditt företag. Det finns billiga alternativ till databaser som enkelt kan hjälpa dig med mallar för nyhetsbrev att maila ut till din nuvarande publik.

Nödvändiga verktyg

Bygg en hemsida - om du inte har en redan är detta ett av de viktigaste plattformarna. Det kan låta uppenbart, men just i den estetiska branschen skulle du bli chockad över hur många företag som faktiskt inte har en digital plattform med deras visioner och utbud av behandlingar. Din hemsida kommer vara som ditt shoppingfönster. Det finns många gratis eller billiga alternativ till att öppna en hemsida, det behöver inte vara dyrt.

Du kan i början endast öppna en Instagram men detta kommer få dig att spendera oeffektiv tid istället för att ha en hemsida. På hemsidan finns stående information om ditt företag, priser och behandlingar. En annan viktig sak att tänka på är att du inte äger Instagram, det kan komma att stängas ned imorgon medan du har mer kontroll över din hemsida.

Efter att du har startat upp din hemsida är det av vikt att använda dig av SEO, detta hjälper dig att komma högre upp på Google när någon söker på ord som relaterar till dina tjänster. Notera att detta är gratis och enkelt.

Continue reading

Vass nål eller trubbig kanyl, vad är egentligen det säkraste sättet att injicera på?

Minska komplikationer

Dr Shilvock ägare av Dubai and Birmingham Consultant Clinic, ett företag som har anpassat trubbiga kanyler som standard att injicera med. Han säger “anledningen till att vi började använda trubbig kanyl var i huvudsak för säkerheten, då de har en mycket mindre chans att skapa en vaskulär ocklusion och andra komplikationer. Det här är för att om kanylen används rätt ska den flytta blodkärlet ur vägen snarare än att gå igenom det som med en vass nål, detta minskar också risken för blåmärken. I dagsläget använder vi trubbig kanyl till 90% av alla injektioner, det finns behandlingar såsom näsa som vi fortfarande använder en vass nål för det inte går att få samma noggrannhet och precision med en kanyl.

Dr Shilvock vill också tillägga att allt fler patienter blir mer utbildade om vilka injektions tekniker som finns, är det många som frågar om att bli behandlade med kanyl. Han säger “Då det finns mycket information om estetiska injektioner online idag, är patienter mer medvetna om vilka som är de säkraste teknikerna att använda sig av. Vi märker att många patienter väljer just oss för att de vet att vi ofta använder oss av trubbig kanyl. Många kommer också till oss efter de fått en tidigare komplikation av injektion med vass nål på en annan klinik. Jag tror att om vi fortsätter ge ut information om risker med estetiska ingrepp och hur de kan göras säkrare så kommer patienterna själva reflektera över det. Vi har också upptäckt att trubbig kanyl ger våra patienter ett bättre resultat så det är en win-win för oss!”

“ Det är inte bara om instrumentet, utan hur utövaren använder sig av det ”

Mr Dalvi Humzah

Medans Mr Humzah håller med att kanyl har en mindre chans av att skapa ocklusion, vill han också säga att det inte kan vara 100% en säker metod. Hur han kommenterar detta “Det är inte bara om instrumentet i sig, utan hur utövaren använder sig av det. Jag har en kurs i kanyler används på ett säkert sätt, jag har till och med varit med om att erfarna läkare kommer in och är helt ovetande om hur de ska användas på rätt sätt. Till exempel jag har sett hur de helt glömmer om aseptisk-teknik vilket kan orsaka en infektion. Folk måste också ha i tanken att det är ine sagt att kanyl aldrig kommer orsaka en vaskulär ocklusion, det kan hända - det är bara mindre troligt.”

Varför vass nål är vanligt förekommande

Dr Shilvock tror att injicerare kanske prioriterar kostnad över säkerhet när de väljer att använda vass nål. Han kommenterar “ När du köper filler kommer det ofta med en vass nål i boxen som en del av priset, men du köper trubbiga nålar separat vilket inte är billigt. Jag är orolig att injicerare tänker mer på den ytterligare kostnaden snarare än deras patienters säkerhet. Liknande så är e behandling med trubbig kanyl högre i kostnad, därav kan många välja bort detta för att hålla priserna nere för att attrahera fler patienter. Jag uppmanar mina kollegor att bara för att något är billigare betyder det inte att det är det bästa alternativet och det kan sluta värre för ditt rykte i längden. Detta är något alla behandlare själva måste komma fram till vad de vill prioritera.”

Dr Shilvock tipsar också om att ta in trubbig kanyl i läroplanen då han tror att i nuläget ligger det största fokuset på vass nål. “Om behandlarna ska bli mer säkra och bekväma när de använder trubbig kanyl, måste de få rätt utbildning. tyvärr finns det inte många kurser som fokuserar enbart på att lära ut tekniker inom trubbig kanyl, då många börjar sin karriär med att endast använda vass nål. Därav fortsätter mång att använda vass nål genom sin karriär då det är vad de är bekväma med. Jag skulle rekommendera de som är i början av sin utbildning att gå en kurs i trubbig kanyl, då det kan hjälpa de i framtiden att minska antalet komplikationer.”

Mr Humzah håller med, “att använda en trubbig kanyl är ingenting som behandlare bör lära sig själva, vilket är många av fallen. Det är viktigt att industrin tillhandahåller kurser specifikt för detta, för både erfarna och nybörjare för att viktig kunskap, till exempel hur man använder rätt kanyl för rätt tillfälle och patient. Utan rätt träning kan till och med säkra metoder skada patienten.  

En kombination av tekniker

Mr Humzah tror att trubbig kanyl har sina fördelar, injicerare borde inte begränsa sig till ett typ av instrument. “Från min erfarenhet finns det för och nackdelar med båda metoderna. Trubbig kanyl kan vara bättre för vissa injektioner, till exempel när det gäller ett större område. Medans vass nål är bättre för att göra konturer och fina justeringar. Om du frågar mig är du inte en bra behandlare om du bara kan använda vass nål och detsamma om du bara kan använda trubbig kanyl. Det är viktigt är för att få bra kunskap och vara säker nog att särskilja när den ena tekniken är bättre än den andra.

Continue reading

Varför estetiska injektioner?

Kombinera med nuvarande jobb

Om du fortfarande vill ha kvar ditt nuvarande jobb, men arbeta med estetiska injektioner vid sidan är det en lätt väg att gå med oss på _K academy. Det kan vara skrämmande att byta bransch när man inte vet om det är någonting som kommer passa dig som person. Många är också oroliga över att de inte kommer få klienter direkt efter sin utbildning och vill därför inte satsa allt på estetiska injektioner. Det är helt normalt och du är inte ensam om att känna detta. Genom att gå BAS kurserna i filler och botox på _K academy lär du dig grunderna i att injicera. Direkt efter din utbildning kan du börja med estetiska injektioner vid sidan av ditt nuvarande arbete. Efter att ha behandlat ett flertal olika klienter och ett intresse hittas finns möjligheten alltid att utbilda sig vidare och stegvis jobba dig från ditt nuvarande jobb vid sidan av, för att jobba heltid med injektioner.

Växande bransch

Estetiska injektioner ökar för varje år, en stor anledning till varför är att människor vågar prata öppet om deras ingrepp och dess fördelar mer än tidigare. Det har sedan år tillbaka ofta kopplats till stela ansikten och överfyllda läppar. Idag är det inte sanningen, det blir allt mer trendigt med naturliga resultat och att framhäva inte förändra. Det har blivit ett alternativ för ökat självförtroende och att minskade komplex. Utöver det utförs många estetiska behandlingar idag i medicinskt syfte, till exempel btx mot spänningshuvudvärk eller tandgnissling. Det är också allt fler män som gör behandlingar, övervägande är rynkbehandlingar men filler i kinder, käklinje och under ögonen är också vanligt. PRO paketet är för den som vill ha övergripande kunskap om branschen och injektionstekniker. Detta gör att du kan behandla majoriteten av dina klienter. De populära behandlingarna kinder och haka ger dig kunskap till att framhäva de olika delarna i ansiktet på ett naturligt sätt.

Kreativt

Denna branch är otroligt kreativ och kommer dagligen ge dig utmaningar i ditt arbete. Det finns alltid möjlighet att lära sig mer kunskap kring hur du på bästa sätt framhäver manliga eller kvinnliga drag. Skillnaden mellan injektioner och att arbeta som sjuksköterska, tandläkare eller läkare är att dina klienter kommer inte för att de är sjuka, har ont eller med ett problem. De kommer till dig glada, exalterade eller nervösa för att de vill ha hjälp att öka sitt självförtroende eller bara framhäva vissa delar i ansiktet. Det går alltid att hitta nya områden att fördjupa sig, det tar lång tid innan du blir helt fullärd, något som kommer hjälpa dig att hålla kreativiteten öppen under hela din resa.

Nya regler skapar bättre förutsättningar för seriösa behandlare

Nästa år fastställs förhoppningsvis hårdare regler kring estetiska injektioner. I nuläget finns det inte en lag på att vara legitimerad för att utföra injektioner. Det betyder att i princip vem som helst kan utföra injektioner i dagsläget. Detta kommer med ett flertal komplikationer och över behandlingar på grund av att grundlig anatomisk kunskap saknas sedan tidigare, detta kan vara rent ut av livsfarligt för klienten. Med nya regler på att endast legitimerad personal får utföra injektioner kommer antalet komplikationer minska. Detta innebär också en drastisk minskning med antal behandlare i branschen, nu är bästa tiden att börja din resa inom estetiska injektioner. Efter en till två enskilda kurser kan det vara svårt att bli anställd eller öppna upp en egen klinik för att på heltid arbeta med injektioner. Därför är våra paket perfekta, för dig som vill gå in helhjärtat, få full kompetens samt arbeta med det estetiska på heltid är våra paket MASTER eller ACADEMY perfekta. Båda paketen gör dig till en kompetent behandlare, de ger dig en personlig mentor och handledare under hela din utbildning. Du får också bland annat gå en heldag med Hadde Kader själv. Sida vid sida och lära dig av grundaren av DOCTOR_K academy.

Continue reading

Minimera migrän med toxin

Toxin behandlingar förväntas att öka med 8% per år i framtiden då det används i flera olika syften. Dels i estetiskt syfte för att motverka rynkor och fina linjer, men också i medicinskt syfte mot tandgnissling och spänningshuvudvärk. Migrän igen känns ofta av en intensiv huvudvärk som oftast varar mellan 4-72 timmar. Trots att det liknar huvudvärk är det mer än bara det. Innan kommer ofta symptom som trötthet eller yrsel följt av en blixtrande huvudvärk som kan påverka synen och hur du kan hantera vardagliga saker. Det kan ibland ta dagar att återhämta sig. Kronisk migrän förekommer också efter att ha provat olika medicineringar vänder sig många då till btx. För att identifiera det som kronisk migrän ska patienten drabbas av detta mer än 15 dagar i månaden i minst 3 månader. Att använda toxin för att motverka migrän blir allt vanligare, det är lämpligt när patienten har testat ett flertal olika medicineringar men fortfarande lider av detta.

Konsultation

Det är viktigt att alltid börja med att kartlägga din patients tidigare medicinska historia. Fråga om de genomgått injektionsbehandlingar samt om de har diagnos från en läkare på migrän. Om det är fallet fråga också om de har tagit medicin mot detta och vilken. Det kan också vara bra att ställa frågor kring när migränen brukar komma, är det beroende på stress, trötthet, uttorkning, koffein eller alkohol. Det kan också bero på för lite eller mycket sömn eller matvanor. Citron, choklad och rött kött kan vara bidragande faktorer. Hormonella förändringar har också en tydlig koppling till migrän. Även om du ska behandla patienten med toxin är det viktigt att veta uppkomsten av huvudvärken så att personen i framtiden kan underlätta sin smärta. Det finns också olika varningsflaggor du bör ta in i din bedömning, vid patienter över 50 år som tidigare inte lidit av migrän kan risken finnas att det beror på andra mer allvarliga sjukdomar. De flesta får migrän i en tidigare ålder, ofta omkring tonåren eller som ung vuxen.

Behandling

En studie som gjorts av Allergan visar att efter 12 månader med behandling av btx mot migrän med 3 månaders intervaller hade 70% av patienterna 50% minskad huvudvärk med minimala biverkningar. En mindre grupp på ca 10% fick inte någon effekt efter sin första behandling, men när de kom tillbaka efter 3 månader för sin andra behandling skedde en effekt. Därför är det viktigt att göra patienten medveten att det kan ta tid att uppnå önskat resultat. Vid behandling bör minst 155 units av botulinumtoxin typ A injiceras, upp till 195 units. Ett alternativ är azzalure men då skiljer sig doseringen, 1 unit motsvarar ca 2.5 units azzalure. Det sker sällan komplikationer efter en behandling med btx mot migrän. Hängande ögonlock är en komplikation som kan ske men detta är enkelt att korrigera.

Sammanfattning

Btx är en bra behandling mot kronisk migrän. För en lyckad behandling är det viktigt att använda en korrekt teknik, göra en omfattande konsultation på medicinsk historia och ha rätt uppföljning. Det är också viktigt att göra patienten medveten om att det här inte är en behandling för alla. Det finns en liten procent som inte får lindrigare smärtor av toxin, därför är det viktigt att patientens förväntningar är realistiska. Överlag är btx mot migrän en säker behandling som verkar över lång tid.

Källa: Aestetics journal

Continue reading

Henric- Ni har blivit som en stor familj för mig och utan er hade jag inte varit där jag är nu med klinik Cityglow.


I en exklusiv intervju med DOCTOR_K academy pratar Khoshy Kader med Henric Cederquist som är en av akademins trogna och mest erfarna behandlare.

Henric Cederquist har gått hela akademi paketet med samtliga utbildningar på _K academy. Det blir både värme, skratt och djupa diskussioner.

Idag driver Henric tillsammans med sin sambo och hudterapeuten Ia Linde kliniken Cityglow på Storgatan 8 i Västervik. Med en bakgrund som tandläkare växte intresset för den estetiska delen i den medicinska världen och vi får höra hur han har lyckats kombinera tänder, injektioner och hudbehandlingar.


Vi pratar om hur han vågade ta steget, hur han kombinerar sina yrkesroller och viktigast av allt- vad har han för bra tips för att våga ge sig in i en helt ny bransch- mitt i livet!

Henrics resa började efter framtidsdrömmar med en kollega på Tandutsikten till att han gick BAS utbildningen och var såld. Idag har han gått ett flertal utbildningar samt en heldag med Hadde Kader på kliniken, något som han värderar högt, det finns oerhört mycket att lära av honom.
Vi passar på att ställa några frågor till Henric och livspartnern och numera affärspartner Ia håller oss sällskap för en härlig pratstund.


"Det är en bransch med mycket förutfattade meningar. Att folk är dömande är bara ett bevis på brist på kunskap, se till att du kan bemöta det på rätt sätt . Jag älskar att kombinera tandläkaryrket med den estetiska branschen. Det finns oerhört mycket att lära av Hadde Kader " - Henric Cederquist

Tandutsikten & City glow.

Inom estetisk medicin, vad hade du för erfarenheter av estetiska injektioner innan _K academy?

Egentligen inga, första gången jag kom i kontakt med injektionsbehandlingar var under BAS kurserna på _K academy. Mitt intresse däremot började redan när jag arbetade som tandläkare. Min partner Ia Linde och jag hade börjat prata om framtiden och att den estetiska branschen skulle vara kul att ha som sidojobb till våra dåvarande. Ia hittade då _K academy via google, efter lite jämförelser om den bästa utbildningen kom hon fram till att DOCTOR_K hade den rätta approachen och jag kunde inte annat än att hålla med.

“ Det fanns egentligen inga andra alternativ, det kändes väldigt seriöst med en akademi som har krav att man är legitimerad, vilket dessutom kollas upp via socialstyrelsen” säger Ia Linde i bakgrunden.

Du är leg.Tandläkare, hur kombinerar du det med injektionsbehandlingar?

Dagtid arbetar jag som tandläkare på Tandutsikten och på mina kvällar och helger utför jag injektionsbehandlingar. Det har varit en naturlig övergång då min kundbas som tandläkare också har behov av injektioner. Som tandläkare har jag bra koll på anatomi, vi arbetar mycket med ansiktet och estetisk tandvård, detta gör att det finns många situationer där man kan kombinera filler eller btx med dentala behandlingar. Sprutor är min vardag och jag handskas dagligen med olika tekniker. Det är tacksamt att kunna erbjuda mina patienter som har problem med tandgnissling och spända käkar en behandling av btx, så de blir av med sina besvär. Jag älskar att kombinera tandläkaryrket med den estetiska branschen.

Verksamheten Cityglow

Till en början utförde jag mina behandlingar i stolen på tandläkarkliniken, i och med att mi kundbas och mitt företag växte valde jag i början av 2020 att driva kliniken Cityglow i Västervik. Nu sker alla estniska behandlingar där. Kliniken öppnade i mars, precis i samband med att COVID-19 bröt ut i Sverige. Vi är idag 3 personer som arbetar på kliniken, jag utför samtliga injektionsbehandlingar, sen är det två hudterapeuter bland annat Ia som erbjuder en hel meny inom hud. För att få hjälp att utöka antalet klienter som kommer till Cityglow, har vi också anställt en tjej som jobbar extra och sköter allt runt omkring. Hos oss på Cityglow får du alltid ett naturligt resultat, brett utbud av behandlingar, bra service samt ett helhetskoncept.


Marknadsföring

Med hjälp av en webbyrå byggde vi upp vår hemsida, där vi hanterar bokningar samt information kring kliniken och vilka behandlingar som finns. Vi marknadsför oss i dagsläget via sociala medier och annonser i olika lokaltidningar, trots detta anser vi att mun till mun marknadsföringen är den bästa, även om det tar längst tid. Det finns fortfarande mycket utrymme för oss kring vår marknadsföring något som är väldigt motiverande. Som tandläkare i grunden behöver du inte marknadsföra dig på samma sätt, mer än att berätta för dina nuvarande patienter om ditt sido jobb. Många kommer då vilja göra injektionsbehandlingar vid dig i ett medicinskt eller estetiskt syfte då de redan har förtroende för dig som tandläkare.

Henrics 3 bästa tips till dig som funderar på att byta bransch


1. Skaffa dig god kunskap.

Många har förutfattade meningar. Det är en bransch med mycket förutfattade meningar, det handlar inte om att förändra som många kan tro, utan att framhäva och återskapa det som en gång varit. Att folk är dömande är bara ett bevis på brist på kunskap, se till att du kan bemöta det på rätt sätt. Ju bredare kunskap du har, ju mer kommer du kunna hjälpa dina framtida klienter.

2. Ha ett genuint intresse.

Hand i hand med god kunskap kommer ett genuint intresse, utan ett intresse kommer det vara svårt att bli ordentligt utbildad inom ditt nya ämne. Du måste själv känna att detta är som en hobby och något du ständigt vill utvecklas i och lära dig mer av. Det är en branch som har utvecklats väldigt snabbt de senaste åren och det finns så mycket mer att lära för den som är intresserad.

3. Våga testa om det är för dig - gå en BAS utbildning.

Du kommer inte slösa pengar på en BAS utbildning inom filler eller botox. Efter din utbildning får du snabbt igen de pengarna du lagt på din utbildning, för det finns en stor efterfråga på marknaden. Våga testa om det är något för dig och ge dig tid att hinna få kunskap inom området innan du väljer bort det. Kanske utför du dina första ingrepp på vänner och bekanta innan du känner dig bekväm att ta betalt.

 

JAG ÄR SÅ TACKSAM FÖR DOCTOR_K ACADEMY OCH ALLT JAG HAR FÅTT LÄRA MIG
- H E N R I C C E D E R Q U I S T


BTX - DEN BÄSTA BEHANDLINGEN

- Jag utför mest btx-behandlingar, det är något jag älskar. Det finns en så intressant matematisk
del med det hela, men också att det i vissa fall gör stor skillnad och får klienter slippa besvär som tandgnissling eller migrän. Läppar är också något jag älskar, det är behandlingen flest bokat på vår klinik Cityglow. Det är vanligt att en klient har bokat en behandling för läppar, men det vi faktiskt gör blir något helt annat. Vi tar in hela ansiktets balans i åtanke och kan behandla alla områden på vår klinik. Henric berättar att den största utmaningen i hans arbete som injektionsbehandlare många gånger handlar kostnadsfrågor, dvs motivera hans klienter till fler behandlingar än vad de tänk innan de klev in genom dörren kan ibland vara svårt.

- Till exempel om det är en person som vill bli av med mörka ringar, kan ett alternativ vara att behandla tear trough. I vissa fall finns då också en volymförlust i kinder, som skulle ge en tear trough behandling ett intryck av att klienten endast ser svullen ut under ögonen. För att då balansera ut detta kan det krävas en behandling av kinder och en behandling under ögonen. Priset går då direkt från 1 ml filler till 2 ml, det vill säga dubbla kostnaden för klienten för att uppnå sitt förväntade resultat. Största utmaningen är därför att övertyga en klient att investera mer pengar i sin behandling än vad de hade tänk sig, för att få ett resultat närmare deras förväntningar.

Se bild: Bilden ovan är tagen när Hadde Kader utförde en
btxbehandling på Henric för första gången.

Bilden nedan är från en MASTER Vistabel/Bocouture/Azzalure utbildning. Här utför
Henric en behandling med botox på Khoshy för att bli av med käklåsningar och tandpressningar.
"För övrigt en absolut favorit behandling som jag inte
kan leva utan" - Khoshy


Det bästa är att man känner att man alltid har DOCTOR_K i ryggen, en trygghet som jag har känt varit viktig. Jag är så tacksam för att jag hittade er och att ni har gett mig möjligheten att jobba med estetiska injektioner idag. Ni har blivit som en stor familj för mig och utan er hade jag inte varit där jag är nu med klinik Cityglow. - Henric Cederquist

Vad kan man förvänta sig efter att ha gått våra utbildningar?

Vid _K academy får du bra kunskap, handledning, oerhört bra mentorskap och alltid snabba svar på dina frågor. Efter att du är klar med en kurs går du hem och känner att du har fått med dig väldigt mycket. Man känner verkligen att DOCTOR_K academy har ett genuint intresse och är mån om att vi som går utbildningarna ska lyckas. Det är en väldigt hög kvalité på kurserna.
Föreläsarna är generösa på att dela med sin kunskap i begränsade mindre grupper så att det blir en personlig kontakt till sin föreläsare. Ett stort plus är att det är en väldigt vacker miljö, det förhöjer hela upplevelsen och ger en motivation till att göra det lilla extra. Det är alltid bra luncher och godsaker så att energin och fokus nivån alltid kan hållas på topp. Det bästa är att man känner att man alltid har DOCTOR_K i ryggen, en trygghet som jag har känt varit viktig. Jag är så tacksam för att jag hittade er och att ni har gett mig möjligheten att jobba med estetiska injektioner idag. Ni har blivit som en stor familj för mig och utan er hade jag inte varit där jag är nu med klinik Cityglow. Sen vill jag också tillägga att hur fantastiska och bra utbildningarna än må vara, är det i slut ändan upp till dig själv att våga fortsätta. Det är precis som med alla yrken, prövning ger färdighet. Erfarenheten är något du måste själv bygga upp med verktygen du får av DOCTOR_K ACADEMY.

TACK HENRIC FÖR DITT FÖRTROENDE OCH VI ÖNSKAR DIG ALL KÄRLEK OCH FRAMGÅNG!!

Av Khoshy Kader
Foto Khoshy Kader & Vanessa Tryde

Ladda ner reportage som pdf

Continue reading

Fördjupa dina kunskaper om läppar

" Om någon frågar dig på stan vart du har gjort dina läppar, då har jag misslyckats. " Hadde Kader grundare av DOCTOR_K academy strävar efter att utbilda kompetenta behandlare som behärskar tekniken och kunskapen kring naturliga resultat. Här är vår guide kring hur M - formade läppar kan behandlas.

M - formade läppar 

Dr Jasmin Taher har gjort en undersökning för Aestetics journal på hur du lyckas bäst med att behandla M - formade läppar. Det finns dåligt med forskning på området och många ser en svårighet i att behandla detta och ser en svårighet att möta klientens förväntningar. Hur du avgör om det är M - formade läppar skiljer sig då alla ser olika ut. Generellt sett utformas de av en dominant medial överläpp med en tunnare inåtvänd lateral del. De skiljer sig ofta i höjd mellan över och underläpp i förhållande till varandra. Läpparna har också ofta längre philtrums kolumner än andra typer samt är nedåtvända.   


Behandling


Denna form av läppar upplevs av många svårare att behandla då det är en utmaning att bygga volym i den tunna laterala delen av överläppen som matchar den mediala delen. Genom att använda tekniken av en linjär threading är resultatet väldigt svårt att korrigera denna form. När du jämt fördelar filler i vermillion gränsen och mediala delen av läppen skapar det volym snarare än att förändra formen. 


Det rätta sättet att injicera detta är i stället genom att inte lägga filler i den mediala delen och behandla under flera besök över en längre tid för att gradvis expandera vävnaden. Det kan vara en utmaning vid första besöket att lägga en exakt behandlingsplan. En annan stor utmaning kan vara att möta klientens förväntningar, därför är det viktigt att förklara kostnaden och tiden det kommer ta innan förväntat resultat uppnås. Det kan krävas 2-5 behandlingar med 4-6 veckors mellanrum. behandlingen bör göras över tid så att filler hinner integrera sig med vävnaden och minska risken för klumpar eller migration. Att använda sig av ett mjukt och naturligt resultat är nyckeln till ett lyckat resultat, att använda ett hårt material kommer bara skapa volym på fel sätt och troligen sluta i en migration.  

Case study

En 23 årig kvinna kom in på en konsultation med tydligt M - formade läppar som hade en mindre överläpp med en inåtvänd lateral del. Hon fick frågan kring tidigare behandlingar, medicinsk historia och allergier, i detta var hon helt frisk utan tidigare ingrepp eller allergier. Hennes förväntningar var att balansera ut sin överläpp gentemot sin större underläpp. Det beskrevs tydligt för henne att ett flertal behandlingar kommer krävas under en period av några månader, något klienten gick med på. 


Produkt valet för behandlingen blev Stylage special lips en produkt som skulle ge ett mjukt och naturligt resultat som skapar elasticitet och volym. Denna typ av filler innehåller antioxidant mannitol som förebygger svullnad efter behandling. Andra alternativa material som kan användas är juvederm Volbella, Teosyal RHA 2 eller Belotero balance. 


Behandlingen skedde över 2 tillfällen och börjades båda gångerna med att rengöra läpparna med Clinsept samt applicera en bedövningssalva. Vid första tillfället injicerades 1 ml Stylage Special lips med en 0,25 mm kanyl. En kombination av vertikal tenting och linjära threads i den laterala delen av överläppen där volym saknades. Vertikalt genom konturen vinklat uppåt injicerades produkt för att hjälpa den nedåtriktade laterala delen av överläppen. Ingen produkt injicerades i inre delen av läppen för att undvika klumpar. Med ett instickshål vid högsta delen av amorbågen med en vinkel från den mediala till den laterala delen, placerades produkten genom en feathering metod. Viktigt är att ingen produkt placeras 5-10 mm från yttersta kanten samt mediala delen, detta för att skapa volym på rätt ställen, korrigera M - formen och inte skada vävnaden. Slutligen injicerades linjära threads i överläppens kontur medialt till amorbågen för att framhäva kontur. Underläppen behandlades endast i vermillion gränsen för att ge definition men inte mer volym då den redan är dominant.  Efter behandlingen masseras produkten ut och läpparna rengjordes med Clinsept, slutligen applicerades Derma - seal för att minimera blåmärken och svullnad. 


Ett återbesök för nästa behandling bokades 4-6 veckor efter det första, men på grund av COVID-19 kom klienten tillbaka efter 3 månader. Detta i efterhand gav ett mer lyckat slutresultat då filler haft tid att integrera sig i vävnaden. M - formen fanns fortfarande delvis kvar men var förbättrad, samma teknik användes även denna gång men ingen filler placerades i konturerna då en fin definition fanns och då utesluts risk för överbehandling eller migration. Efter ytterligare ett återbesök några veckor senare var M - formen nästan helt korrigerad och  längden på philtrums kolumnerna hade minskat. Klienten var helt nöjd och formen och volymen har gjort stor skillnad. Efter ytterligare 3 månader gjorde ett sista besök och en liten korrigering gjordes i den laterala delen. Hela behandlingsperioden skedde över 9-12 månader, något längre än planerat.   


Slutsats


Filler fungerar bra som en lösning för att korrigera M - formade läppar genom att ge höjd åt den laterala delen av överläppen. Genom en längre behandlingsplan med ett flertal besök, rätt teknik och mjuka material kommer vävnaden sakta expandera och minska risken för klumpar och migration. Är du osäker på att behandla denna typ av läppar, öva gärna en extra gång så att du hittar säkerheten. 

Källa: Aestetics journal

Continue reading

JINUS SAFAVI - lär känna vår fantastiskt duktiga kursdeltagare. Med passion, hög motivation och ett brinnande intresse klättrar hon i branschen.

Läs hela intervjun nedan:

JINUS SAFAVI

SPECIALISTSJUKSKÖTERSKA /INJEKTIONSSPECIALIST /MASTER INJECTOR VIA DOCTOR_K ACADEMY

ACTIVE CARE SWEDEN

Hemsida: https://www.activecaresweden.com/
Instagram: @activecaresweden
ADRESS
Götgatan 78, 118 30 Stockholm
TELEFONNUMMER
073-369 60 25
EMAIL
activecare.jinus@gmail.com
 

DRÖMMEN HAR ALLTID VARIT ATT ARBETA MED PLASTIKKIRURGI, EFTERSOM JAG INTE GICK KLART HELA LÄKARPROGRAMMET SÅ ÄR ESTETISK MEDICIN DET NÄRMASTE JAG KAN KOMMA”

Jinus Safavi är en enormt passionerad och driven kvinna som inte har haft den lättaste vägen, trots det har hon lyckats med sin framgång. Jinus kom till Sverige från Iran när hon var 13 år gammal. Redan i skolan visste hon att hon ville jobba som plastikkirurg, något som hennes studievägledare inte såg som en lika stor
självklarhet.

På grund av språket blev hon rekommenderad att först söka sig till vårdprogrammet istället för läkarlinjen. Det här var inte svaret hon ville höra, dock såg hon det som en början till att kämpa sig till det stående målet. Att jobba som läkare inom de estetiska, eller mer specifikt, plastikkirurgi.

Hon gick ut som legitimerad sjuksköterska från karolinska institutet, redo för att studera vidare till läkare i USA. Efter 4 år på läkarlinjen och totalt 8 år av studiebidraget, tog studiepengarna slut och hennes plan var att komma tillbaka till Sverige för att samla pengar till att avsluta sin utbildning. Väl hemma i Sverige fick hon jobb som verksamhetschef på ett äldreboende, något som hon vid 23 års ålder inte kunde tacka nej till. Detta var bara början till ett gäng ledarskap och projektledarroller bland annat vid akuten och i biomedicin för södra sjukhuset.

Detta är ingenting Jinus ångrar idag, men det var inte vad hon egentligen ville göra, intresset för anatomi samt att skapa och framhäva någons utseende låg henne fortfarande varmast om hjärtat. 2018 var året hon lämnade detta bakom sig och startade eget företag inom ledarskap, redo att börja sin utbildning inom estetiska injektioner. Hon hittade DOCTOR_K academy och valde att gå hela akademi paketet som innehåller alla kurser och gör dig till en specialiserad master injector

 

Du är otroligt driven som sköter två helt olika verksamheter i princip samtidigt, hur gick dina tankar kring det?

Just nu driver jag två olika bolag, måndag till fredag har jag mitt bemanningsföretag och arbetar som konsult på ett försäkringsbolag och på helgerna arbetar jag som injicerar till sena kvällar på kliniken. Det behöver inte vara allt eller inget, det fungerar bra att göra en övergång med att ha kvar mitt jobb samtidigt som jag lär mig mer inom den estetiska branschen. Jag hyr en stol i en lokal på Götgatan och driver mitt eget företag där. I dagsläget är mina klienter till cirka 80% kvinnor, i åldrarna 18–80 år.

“ALLA PÅ DOCTOR_K ÄR SÅ FANTASTISKA OCH
KOMPETENTA, DET KÄNNER MAN DIREKT. JAG HAR LÄRT MIG SÅ MYCKET OCH JAG KAN VARMT REKOMMENDERA DOCTOR_K. DET ÄR STORA ORD EFTERSOM ATT JAG ÄR VÄLDIGT KRÄSEN. “ 

Det är många privilegier förknippade med att vara egenföretagare men det måste också innebära ett större ansvar såsom ekonomisk press. Hur går verksamheten? Corona tider – hur har det påverkat dig?

Det är självklart att det finns en viss oro kring hur företaget kommer gå speciellt när jag startade upp samtidigt som Corona kom. I början hade jag en egen klinik i närheten av Mall of Scandinavia, dock blev jag rädd när Corona kom, att det inte skulle bli lönsamt. Jag sa upp kliniken och hyrde istället in mig på en klinik Götgatan. Något jag aldrig hade behövt göra, då mitt företag gått hur bra som helst trots Corona.

 

När du pratar om att etablera dig, hur sköter du din marknadsföring?

Jag har anställt en tjej som har hand om all min marknadsföring såsom hemsida och sociala medier. Jag rekommenderar alla att ta hjälp med marknadsföringen, det är värt pengarna och då kan man fokusera på att bli bättre på injektioner. Om du vill synas är det bra att få hjälp med din portfolio. Förutom att dokumentera före och efter bilder är är det viktigt att uppdatera hemsidan med information och kunskap om vilka behandlingar du utför.

När man öppnar eget ska man försöka att inte vänta för länge med att börja utföra behandlingar, att våga och att inte vara rädd, det är mitt bästa tips. Börja med att behandla familj, vänner och bekanta för att etablera dig. Sen är det enormt viktigt att tillgodose klientens behov och att vara lyhörd, på så sätt får de ett förtroende för dig och kommer vara en återkommande klient. Våga säga nej när det inte känns rätt, så att du kan stå för slutresultatet.

 

Har du ett favoritområde att behandla?

Jag älskar att jobba med lower face, det gör så mycket för ett ansikte. Du ser direkt fantastiska resultat av att behandla haka och käklinje. Kunskapen om haka och käklinje lärde jag mig under PRO filler, en av de viktigaste kurserna för att kunna utöka din kundbas.

 

Vad betyder skönhet för dig?

Skönhet för mig är någon som ser ut att må väl. Att se någon som är pigg och fräsch är tillfredställande att se. Inte att vara någon annan än sig själv utan att bättra på det man redan har. Jag står väldigt mycket för naturliga resultat och behöver många gånger neka behandlingar som jag inte kan stå för.

 

Du verkar väldigt målmedveten, vad är dina mål och visioner, tappar du någonsin suget?

Jag vill försörja mig på estetisk medicin på heltid. Jag blir aldrig fullärd utan försöker alltid hålla mig uppdaterad och lära mig nya behandlingsmetoder som kommer hjälpa mig utveckla min klinik. När det finns ett brinnande intresse för yrket tappar jag aldrig suget helt, men självklart har jag dippar ibland. Jag försöker då motivera mig igen och hitta nya utvecklande saker. Till exempel idag är jag på DOCTOR_K och går en refresher med Hadde. Det innebär att jag går sida vid sida
en hel dag med Hadde och får vara med när han konsulterar och behandlar
klienter, något som är otroligt givande. Det går alltid att hitta nya tekniker
eller tips och tricks. Han är väldigt duktig på att se helheten och bemöta hans klienter och det lär jag mig mycket av.

Utöver det älskar jag att komma till kliniken och testa nya hudbehandlingar som en kur med PRX -T33 eller när Hadde får fria händer, då får vi även tillfälle att dela våra branscherfarenheter med varandra.

 

Hur hittade du _K academy?

Jag gjorde en noggrann research innan, googlade helt enkelt olika utbildningar. Jag hade redan gått grundkurser hos andra motsvarande akademier men var inte nöjd. Efter rekommendationer av väninnor som var klienter hos Hadde, fick jag upp ögonen för _K academy. Jag visste precis vad jag sökte efter men hade inte hittat rätt. Efter att ha pratat med Kelli som då arbetade som utbildningsansvarig känns det riktigt bra. Hon svarade på de frågor jag behövde och när jag väl kom till kursen visste jag direkt att det var precis det här jag har sökt och letat efter.

 

Kan man gå en baskurs och börja injicera direkt efter?

Efter mitt deltagande i BAS kurserna kände jag mig absolut redo att börja behandla. Det är bra teori med en separat hands-on del, där du får injicera på en modell. När jag har tagit med min egen modell kan jag lätt följa upp behandlingen i efterhand, vilket ger mig
en lojal och återkommande klient, direkt efter kursen. När jag sedan fortsatte min utbildning i akademi paketet med PRO filler fick jag mer djupgående kunskap samt 3 ml filler att behandla klienter med. Redan där kunde jag börja tjäna tillbaka pengar som jag investerat i min utbildning. En stor del av utbildningen var också kring patientsäkerhet vilket känns tryggt att kunna. Mentorskapet av Hadde Kader har också varit guld värt.

 

Vilken kurs tycket du var bäst?

Det är jättesvårt att svara på eftersom alla kurser har varit riktigt bra på olika sätt men olika nivåer. Upplägget som _K academy har är ju så genomtänkt och fantastik. Om jag ändå måste välja nån så måste jag nog säga BAS kursen för det fick mig att våga börja med det jag älskar att göra.

 

Om du rekommenderar oss, vad kan man förvänta sig utav en kurs?

Efter en avslutad kurs på _K academy kan du förvänta dig en seriös och professionell portfölj. Du kommer också få med dig ett stöd och en trygghet att börja injicera på egen hand. Du lär dig också att tänka själv och inte bara följa direktiv, vilket är viktigt för att kunna lösa framtida problem. Detta
kommer att ge dig självförtroende att stå på egna ben och växa in i ditt nya yrke. Avslutningsvis vill jag säga att alla på DOCTOR_K är så fantastiska och kompetenta och jag har lärt mig så mycket. Det känner man direkt när man kommer hit. Jag kan varmt rekommendera DOCTOR_K och jag är väldigt kräsen.

Vad har varit den största utmaningen för dig? Några tips till dom som funderar på att utbilda sig inom estetiska injektioner?

Det är den psykologiska biten att ta olika människor som ser helt olika ut och lista ut vad det är dom önskar och behöver. För ingen är den andra lik. Konsultationen och första möten är väldigt viktig och det gäller att vara lyhörd och lyssna nog till sin klients behov och därefter bemöta det på bästa sätt. För någon som funderar på att utbilda sig inom estetiska injektioner tycker jag att intresset är viktigt. Om du har ett starkt och genuint intresse kommer det att hjälpa dig väldigt mycket och du kommer att utvecklas enormt. Gör din research och välj en seriös akademi som du alltid kan vända dig till.

_K ACADEMY
Active Care Sweden

“Efter att ha gått andra motsvarande akademier visste jag direkt att doctor_K academy var precis det jag hade letat efter “

Continue reading

Filler komplikationer

 

Injektionsbehandlingar utförs allt mer ofta som ett alternativ att föryngra ett ansikte utan operationer. Med det ökar också antalet komplikationer. Det sker fall av migration av filler och andra komplikationer såsom klumpar. Komplikationerna behöver inte alltid ske vid injektions tillfället, det kan ske vid ett senare skede. Nya studier kommer ständigt på hur det bäst åtgärdas. 


Komplikationer efter 6 mån


Komplikationer efter filler behöver inte synas direkt efter en behandling, i det tidiga stadiet syns det dagar efter. I ett senare stadie kan komplikationer uppstå, veckor, månader eller år efter den ursprungliga behandlingen. De senare komplikationerna är svåra att förutspå och motverka. Det är vanligt att de senare komplikationerna visar sig som klumpar. Detta kan bero på svullnad, migration eller att fillern har bildat en massa. Efter den är upptäckt kan man avgöra om det är inflammatoriskt, eller inte. om området är inflammerat märks detta genom svullnad, värme, smärta och eller rodnad. en infektion kan minska och försvinna av sig själv med tiden, det vanligaste är att det krävs någon typ av behandling. 


Studie


En 4 årig studie gjord 2006 på 4,320 filler behandlingar visade att 0.6-0.8% drabbades av en komplikation. En liknande studie gjordes 2019 på 1,250 patienter var av 1.0% fick komplikationer, en högre siffra vilket visar på att ökningen av filler behandlingar ökar också risken för komplikationer. Bevis på vilka patienter som har större sannolikhet att drabbas finns inte i nuläget, men det verkar finnas en koppling mellan klienter med autoimmuna sjukdomar eller infektioner och framtida komplikationer. Därför bör injektioner göras med noga undersökning på dessa personer, sambandet mellan förkylningstider finns också, antalet ökade under höst och vinter. Försök därför säkerhetsställa att din patient inte har någon förkylning eller influensa vid behandling. Det är viktigt att du som behandlare är medveten om sambandet mellan olika tillstånd och komplikationer. Att informera om dessa risker för dina patienter du tror kan ha underlag för en eventuell framtida komplikation.  


Första behandling 


Patienten i detta exempel var en 50 årig kvinna, som aldrig tidigare hade behandlats med estetiska injektioner eller operationer. Hon kom till kliniken med en känsla av att käkpartiet hade tappat elasticitet och kändes slappt. Kvinnan hade också volymförlust centralt i ansiktet. I övrigt var hon helt frisk och välmående, de mediciner hon tog var endast hormoner. Efter hennes första konsultation planerade vi att injicera 1 ml hyaluronsyra fördelat på hennes två kinder. Beslutet togs för att lyfta ansiktet och fylla ut den volymförlust som fanns i mitten av ansiktet. Dagen då behandlingen skedde rengjordes området med Clinisept+ ingen lokalbedövning gjordes och en steril metod användes. 


Direkt efter behandlingen existerade inte någon form av komplikation, kvinnan lämnade kliniken väldigt nöjd med sitt resultat. De vanliga beskrivningarna ver vad som ska undvikas efter en injektionsbehandling gavs noga. Undvik att röra eller massera det behandlade området, undvik extrem hetta eller kyla och träning. 24 h efter behandlingen ska inte smink användas och 48 h efter ska hon undvika alkohol, dessa rekommendationer hade kvinnan följt. 


Kvinnan kom tillbaka på ett återbesök efter 8 veckor, då fortfarande nöjd med sitt resultat och var redo för en påfyllning. Hon hade varit positivt överraskad på förändringen det hade gjorts, kvinnan upplevde ett mer uppstramat ansikte som fått ett lyft på rätt ställen. nu var patienten redo för en påfyllning med 0.5 ml filler i vardera kind. En behandling gjordes genom att injicera 1 ml hyaluronsyra fördelat på hennes två kinder.


Komplikation


4 månader efter den ursprungliga första injektionsbehandlingen hör kvinnan av sig om en svullnad i mitten av ansiktet, det området som hade blivit behandlat. Hon fick då komma tillbaka till kliniken på en efterkontroll. Vid denna konsultation är det viktigt att ta del av alla tidigare ingrepp och sjukdomshistoria. Du bör nu fråga om de har haft några symtom på sjukdom ledande till detta event, om de har bytt medicinering eller genomgått en operation. Det är också viktigt att fråga om de har besökt en annan behandlare och utfört fler behandlingar sedan deras senaste besök vid dig. Kvinnan rapporterade inte någon av dessa orsaker eller sjukdom ledande till denna dag. Dock berättade hon att hon har haft det stressigt i sitt privata liv, vilket kan ha påverkat komplikationernas framkomst.


Under efterkontrollen, kika på om några hudförändringar har skett sedan senast. Detta gör din journal hantering och före/ efter bilder extra viktiga. Det kan vara svårt att minnas hur en patient såg ut för några månader sedan, men om du har underlag för det sköter du det professionellt. Det var en 4 cm slät massa som samlats på vänster kind, och en 2 cm stor på höger kind, de kunde kännas men syntes inte. Båda kinderna hade en viss smärta vid beröring, området var däremot inte varmt och ingen rodnad kunde ses. Patienten var inte så orolig, mest över att andra eventuellt skulle se det. Vid detta stadiet är det viktigt att avgöra om det är inflammatoriskt eller inte, detta kommer hjälpa till att utforma din behandlingsplan. Icke-inflammatoriska visas ofta genom att det är smärtfritt, normal temperatur och ingen rodnad. Inflammationer visas genom motsatsen, smärta känns, värme, svullnad och rodnad. 


I kvinnans fall var detta inflammatoriskt då ömhet och svullnad existerade. Hur detta skulle diskuteras var diskuterat i detalj med patienten. Ett alternativ var att ta bort fillern med hyalase, i och med att kvinnan var nöjd med resultatet, ville hon rätta till detta utan att avlägsna nuvarande filler i kinderna. Jag gick med om att det var möjligt att behandla detta med en kombination av behandlingar. Jag var noga med att förklara att detta inte utesluter framtida komplikationer, men hon ville ta chansen. Om det inte hade varit inflammatoriskt, som i det här fallet, hade det gått att låta det va som det är, om inte patienten känner att det är ett problem, då bör det behandlas med hyalase. 


Regelbunden kontakt hölls med kvinnan och hon kom tillbaka efter 2 veckor på ett återbesök, för att utvärdera antibiotikan. Massan som samlats hade kraftigt minskat med 2 cm på vänster sida och 1 cm på höger sida. Det fanns inga tecken på rodnad eller svullnad kvar, efter det fortsattes behandlingen med 1 Prednisolon 40mg per dag i 7 dagar. Efter det reducerade till 5 mg per dag i ytterligare 7 dagar. Dagen medicineringen var klar kom kvinnan tillbaka  då var massan som samlats helt tillbaka till det normala. Antibiotika på inflammationen är väl dokumenterat i traditionell medicin, men i estetisk medicin är det ofta inte en lika självklar typ av behandling. Detta trots att många studier finns som visar på att det är lika effektivt inom den estetiska branschen. Sammanfattning


Detta är ett exempel på en lyckad behandlad komplikation mot klumpar utan hyalase. Det finns en koppling mellan senare komplikationer och underliggande infektioner. Antibiotika är den bästa vägen att gå i de flesta fallen. Detta kommer självklart att variera med olika behandlingar såsom hyalase, antibiotika eller anti inflammatoriska lösningar är alla bra sätt att gå.


Detta är en studie gjord av Caroline Hall, sjuksköterska och ägare av den estetiska kliniken R&R i Leeds. Hon har en bakgrund av 14 år som sjuksköterska och över 4 år som injektionsspecialist.

Källa, Aestetics journal

Continue reading
  • Page 1 of 3