Pigmenteringar, vad är det och varför får vi dem? – DOCTOR_K
Your cart
Close Alternative Icon
Close Icon

Pigmenteringar, vad är det och varför får vi dem?

Arrow Thin Left Icon Arrow Thin Right Icon

All hud är unik och vår individuella hudfärg utgörs av hudens pigmentceller. Pigmentcellerna är programmerade utefter vårt arv och genetik men påverkas också starkt under inflytande av UV-strålar, hormoner och livsstilsfaktorer.

När det kommer till pigmenteringar i huden pratar man oftast om en oregelbundenhet i hudens färg och mönster, hudtonen känns inte jämn på grund av en avsaknad eller ökning av pigment. Det finns det två olika typer av pigmenteringar. Det kan vara ljusare partier, så kallade “Hypopigmenteringar” där det handlar om en avsaknad av pigmentceller eller mörkare partier så kallade “Hyperpigmenteringar” där motsatsen gäller, pigmentcellerna är överaktiva.

 

Vad orsakar hypo- eller hyperpigmenteringar?
Ljusare pigmenteringar kan bero på olika faktorer. Vitiligo är en kronisk hudsjukdom som karaktäriseras av områden som helt saknar pigment och bör diagnostiseras av en dermatolog.
Spontana ljusare fläckar på huden kan orsakas av andra faktorer som skador på huden från t.ex. insektsbett eller sårskador, mekaniskt trauma eller topikala preparat som visat sig vara för aggressiva eller kraftfulla för huden. Ljusare pigmentfläckar kan också orsakas av svampinfektioner i huden.

Mörkare fläckar på huden kallas för “Hyperpigmenteringar” och innebär att pigmentcellerna är överaktiva. Pigmentcellerna aktiveras och står under inflytande av UV-strålar och hormoner. Ett vanligt exempel på hyperpigmenteringar är fräknar som oftast har genetiska kopplingar eller aktiveras under senare år efter solexponering.

Åldersfläckar eller solfläckar är också en typ av hyperpigmentering som visar sig som platta välavgränsade bruna fläckar, de är vanligare och synligare hos ljushyade personer. Dessa fläckar är ofarliga men är ett resultat av en ackumulerad solexponering och genom att skydda huden från UV-strålar kan man motverka och skydda huden från att utveckla skadligare hudförändringar.

En hyperpigmentering särskilt vanligt hos kvinnor är tillståndet “Melasma” som aktiveras av de kvinnliga hormonerna och uppkommer därför i samband med hormonförändringar, preventivmedel och graviditet/amning. Melasma visar sig oftast symmetriskt i ansiktet på kinder, överläpp, haka eller vid ögonbrynen.

En mörkare hudtyp är särskilt utsatt för att utveckla både hypo- och hyperpigmenteringar i samband med hudskador eller vid hudbehandlingar med syror eller annan apparatur och bör därför behandlas med försiktighet. Mildare syror och inställningar anpassas och regleras utefter hudtypen.


"Applicera en solskyddsprodukt med SPF50 varje dag, trots att solen inte skiner, och även om du är inne en hel dag."


Hur behandlar man pigmenteringar hemma?
Det enklaste du kan göra hemma själv för att ta hand om dina pigmenteringar och motverka att fler uppkommer är att undvika solens skadliga UV-strålar och applicera en solskyddsprodukt med SPF50 varje dag, trots att solen inte skiner, och även om du är inne en hel dag. UV-strålar kommer inte bara från solen utan också från vår omgivning som teknologiska applikationer, in genom fönster- och bilrutor, från värmealstrande källor etc. Befinner du dig utomhus är även en hatt eller keps att rekommendera för att skydda huden och pigmenteringarna ytterligare.

Hudvårdsprodukter som innehåller C-vitamin, niacinamid, AHA-syror eller retinol är ingredienser man kan leta efter i syfte att jobba pigmentreducerande och hudtonsutjämnande.
Att finna kontinuitet och ha tålamod med sin hudvårdsrutin är A och O då huden är ett komplext organ vars cellförnyelseprocess tar cirka 28 dagar.

Beroende på produkt kan det ta veckor eller månader innan synliga resultat visar sig. Om ditt önskemål är att reducera pigmenteringar är att den absolut viktigaste produkten att ha hemma är en solskyddsprodukt med SPF50. Det spelar ingen roll hur många produkter man har i sin rutin om solskydd inte är en del av den.


Hur behandlar vi pigmenteringar hos DOCTOR_K?
Pigmenteringar kan reduceras med hudbehandlingar som anpassade kemiska peels i en kur om cirka 4 behandlingar. De valda syrorna reagerar med huden, exfolierar och påskyndar cellförnyelsen och tids nog jämnas pigmenteringarna ut. Vilken typ av kemisk peel och behandling som passar dig avgör din behandlare vid behandlingstillfället.

Laser mot pigment är en annan behandlingsmetod där ljuset från lasern absorberar kromoforerna i pigmentet och bryter upp de. Successivt stöts de bort av kroppens immunförsvar. Laser är en metod som rekommenderas under höst/vinterhalvåret då solen inte är lika närvarande, men att skydda huden oavsett väder är fortfarande högsta prioritet för den allmänna hudhälsan.

 

Hud- och laserbehandlingarna reducerar aktuella pigmentfläckar men förebygger inte framtida pigmenteringar, vi rekommenderar inte att börja behandla pigmenteringar om du är gravid eller ammar på grund av hormonerna i kroppen är högre än normalt. Efter graviditet och avslutad amning kan melasman naturligt reduceras men också återkomma på grund av cellminnet.

Arbetet att jobba förebyggande för att motverka pigmenteringar sköter du hemma med rätt produkter. Du får information om behandlingsplan och produktrekommendationer under ditt besök hos oss.

Varmt välkommen att boka din konsultation hos oss på DOCTOR_K.