Frågor och svar om Filler – DOCTOR_K
Your cart
Close Alternative Icon
Close Icon

Frågor och svar om fillers

Vad är fillers?

Fillers som används inom kosmetiken är baserat på hyaluronsyra, en vattenmolekyl som existerar naturligt i kroppens egen vävnad. Det är injicerat i huden for att fylla ut rynkor (ex nasolabiala veck), öka volym (ev läppar) och konturera (ev näsa). Genom att injicera kontrollerad mängd hyaluronsyra i specifik områden kan man skapa och återställa många delar av ansikte/kropp och resultatet ser man direkt.

 

Vanligaste områden att fylla med fillers är:

Under ögon, för att motverka mörka ringar under ögonen.
Kinder, för att återställa volymförluster eller skapa konturering.
Haka, för att förlänga eller runda av ansiktet.
Käklinjen, för att maskera en dubbelhaka, skapa kraftigare eller mer definerad käke.
Tinningarna, för att få ett ögonlockslyft, feminisera ansiktsformen eller att få ett piggare utseende.
Näsan, för att lyfta nästippen eller raka till näsryggen.


Vilka områden kan behandlas?

Fillers används för att fylla rynkor, öka volym om konturera ansiktet. De främst förekommande behandlingarna är: näsa till mun linjer (nasolabial seck, skrattlinjer) marionette Linjer (sura mungipor) läppar (konturer, volym och put) kindben (volym, kontur) tear trough (mörka ringar under ögon) käkben, käklinje, haka, tinning pannan glabella/mellan ögonbrynen

 

Hur appliceras fillers i ansiktet?

Beroende på området kan man använda olika tekniker. Den vanligaste tekniken för läppar och nasolabial vecken är en liten nål som går in under huden där man sakta injicerar materialet under nålens utgång. För vissa områden använder vi oss av en mjuk kanyl: efter ett litet stick med en nål införs en längre kanyl för att inte skada blodkärl, vilket minimerar blåmärken och svullnad.

 

Vilka är fördelarna respektive nackdelarna med fillers?

Fördelarna är att det är en väldigt enkel och säker procedur för att reducera rynkor i ansiktet. Våra filler från exempelvis Juvederm består av hyaluronsyra och är inte permanent utan bryts ner naturligt i kroppen. Vi använder även filler som inte består av hyaluronsyra (Radiesse) som är en kollagen stiumulerade och långtidsverkande filler. Filler ska generellt inte påverkar ansiktsuttryck vilket resulterar i ett mer naturligt utseende, med kunskap om estetik och kan man uppnå fantastiska och naturliga resultat. Om det skulle ske en komplikation eller oönskat resultat med fillers som består av hyaluronsyra kan man i de allra flesta fallen bryta ner materialet men ett läkemedel som heter Hyalas.

Nackdelarna med fillers är att svullnader och blåmärken är ganska vanligt beroende på område. Efter ca 4 veckor har materialet satt sig och då kan man tydligare se resultatet. Ibland behövs flera behandlingar beroende på området som ska behandlas. En del människor verkar bryta ner materialet extremt snabbare än andra och därför upplevs resultaten som minimal. Okunskap om mängd och teknik kan ge ett ojämnt och onaturligt resultat. Vi på Doctor_k är extremt noga med att bibehålla dina naturliga drag och undviker gärna att överbehandla ett ansiktet.


Hur länge varar resultatet?

Nedbrytningen av materialet beror på många olika faktorer. Dessa kan vara relaterade till hudstruktur, ålder, livsstil, behandlingsområde, val av material etc. Behandling av läppar varar oftast mellan 1-3 månader och upp till 6-12 månader. Det är väldigt svårt att bedöma den exakta nedbrytningstiden för varje individ. Behandling i ansiktet håller 6-12 månader och upp till 18 månader, beroende på vilket material som används.

 

Är proceduren säker?

Hos Doctor_k använder vi oss av två av marknadens största och bästa, beprövade materialen i världen; Juvederm® och Belotero. Dessa material har varit studerade och utvecklade under en längre tid för att efterlikna kroppens vävnad och därmed minska risken för allergiska reaktioner. Vilket material vi använder i just ditt fall, beror på vilket behandlingsområdet som ska behandlas och vilket resultat just du vill uppnå.

 

Hur går behandlingen till?

Före behandlingen

Konsultationen innebär dels en undersökning och dels en dialog där vi tillsammans pratar om Dina förväntningar och vad vi kan förvänta oss för resultat i just ditt fall. Vi fotograferar dig för att analysera resultaten.


 

Under behandlingenVi använder alkoholfri desinfektion för att få ett rent behandlingsområde. Bedövning ges om så önskas. Med en liten nål injicerar vi hyaluronsyran under huden för att fylla ut och konturera. Efter behandlingen masserar vi materialet för att undvika knutar. Doctor_k arnica gelé appliceras för att förhindra blåmärken.


Efter behandlingen


Om dina läppar är porösa så har du högre risk för knölar i läpparna. Vi arbetar med de mjukaste materialen för att undvika knutar och om de förekommer så är det enkelt att massera ut dem. Vissa upplever att knölar formas efter behandlingen. Att värma läppen med ångbad och sedan massera löser upp knölarna. Du erbjuds Doctor_K gelén som effektivt motarbetar svullnad och blåmärken. Beroende på behandlingsområdet är det olika risknivåer för svullnad. I läpparna där blodkärlen sitter tätt är det högre risk för svullnad och blåmärken. I näsa-mun linjerna är däremot svullnad inte så vanligt, men risken för små blåmärken finns. Svullnad av läppar, som oftast är mest intensiv direkt efter behandlingen men som går över efter ett par dagar.

 

Vilka är bieffekterna?

De vanligaste är blåmärke och svullnad och det sker vanligtvis under ögonen (tear trough) och ibland i läpparna och hakan. Svullnad i läpparna går över efter ett par dagar. Blåmärken kan hålla en längre period under ögonen. Försiktiga metoder används för att undvika svullnad och blåmärken.

 

Vad är skillnaden mellan botox och fillers?

Rynkor i pannan får man främst på grund av överaktiva muskler. Med hjälp av botox slappnar man av dessa muskler, vilket ger i sin tur en slätare och yngre hud. Filler liknar ett gelé som man injicerar under huden för att fylla ut veck, öka volym eller konturera ett ansikte.

Kommer mina rynkor att bli värre om jag inte fortsätter min behandling?
Det som sker efter att en fillerbehandling har brutits ner är att du återgår till den volym och de rynkor du hade innan. Trotts att vi åldras med åren kan vi efter att all material gått ur kroppen fortfarande ha ett bättre resultat än innan första behandlingen och det är för att hyaluronsyra stimulerar vävnader och kollagen, vilket ger spänst och fyllighet.

 

Vilka material används på DOCTOR_K?

VI har flera olika varianter att använda beroende på behandlingsområde och funktion. Vi använder för det mesta fillers ifrån märket Juvéderm® pågrund av deras breda sortiment, kvalite och deras säkra produkter. För läpparna använder vi bland de mjukaste fillers på marknaden vilket ger en läppbehandling ett väldigt naturligt utseende. För vissa områden föredrar vi Belotero och för andra föredrar vi Radiesse. Val av material kommer din behandlare avgöra och förklara under sin konsultation.

 

Kan alla använda filler?

Det är en väldigt låg allergirisk på fillers som består av hyaluronsyra eftersom materialet finns naturligt i kroppens vävnad. Vissa tenderar dock att bryter ner ämnet väldigt snabbt och därav varar resultatet inte lika länge. Det allra flesta kan använda fillers men med vissa sjukdomar avråder vi och nekar en fillerbehandling. Innan din konsultation kommer vi att gå igenom din sjukdomshistoria. Vi behandlar inte gravida och ammande.