Allt om håravfall och metoder. – DOCTOR_K
Your cart
Close Alternative Icon
Close Icon

Allt om håravfall och metoder.

Arrow Thin Left Icon
Allt om håravfall och metoder.

Börjar hårfästet krypa upp i tinningarna? Känns håret betydligt tunnare än förut? Upplever du att du tappar mycket hår, du är inte ensam. Att tappa hår kan vara väldigt ångestladdat både för män och kvinnor. Både män och kvinnor har problem med håravfall, men problemet är större hos män. Statistiken säger att ungefär 2/3 delar av alla män vid 65 års ålder lider av håravfall eller förtunning av håret, medan 1/3 del av alla kvinnor lider av det. Varför tappar man hår? Orsakerna är många och här nedan kan du läsa om de tre olika former av håravfall. 

Tre olika former av håravfall 
  • Ärftligt håravfall (Androgenetic Alopecia) är genetiskt och mer vanligt förekommande hos män än hos kvinnor. Håret blir till en början tunnare och tunnare på specifika områden på huvudet tills att det helt försvinner. Denna from drabbar främst män, men även kvinnor drabbas.
  • Tillfällig håravfall (Telogen effluvium) är en hårsjukdom som växlar mellan två olika faser. I den första fasen växer håret hårt och i den andra faller håret av. Detta leder till att håret blir väldigt tunt och ibland faller allt hår av helt. Orsakerna till Telogen effluvium (TE) är inte helt kända men de verkar inträffa när kroppen går igenom något traumatiskt som kan vara känslomässigt eller fysiskt påfrestande. Den vanligaste bakomliggande orsaken är stress, vissa sjukdomar i sköldkörteln, vissa mediciner, p-piller, barnafödande, större operationer, undernäring, droger, ätstörningar etc.
  • Fläckvis håravfall (Alopecia areata) är den mest allvarliga formen av håravfall som kan leda till att man tappar hår på andra delar än huvudet. Alopecia areata är en autoimmun sjukdom där kroppens immunsystem låter alla hårsäckar gå in i vilostadiet varvid håret faller av. Håret faller av i diskreta fläckar och i vissa fall kan allt hår på huvudet falla av, även kroppsbehåring och ansiktshår. Sjukdomen är inte fysiskt skadlig men kan vara mycket psykiskt påfrestande för den drabbade. Många personer med Alopeci väljer att använda peruk.

Idag finns det en mängd metoder på marknaden för att stoppa håravfall eller i bästa fall få håret att växa tillbaka.

  • Produkter - finasteride och minoxidil är två produkter som är klinisk bevisat gör att håret växer tillbaka.
  • Kosttillskott - Vitaminer och mineraler har bevisat hjälpa människor med tunt hår och vid håravfall. Dessa kosttillskott innehåller oftast zink, järn, jod, tokoferol, pantenol och vitamin E, C, och B. Även amino syror, protein och collagen tillskott funkar vid håravfall.
  • Hårtransplantation - är en permanent ingrepp för dig som har tunt med hår i något område. Vid en hårtransplantation flyttar man hår från ett område som är rikt på hår, till det område till ett önskat område. För dig som funderar på att genomgå en operation är det viktigt att du har förtroende för kliniken och för operationsteamet. Eftersom det är ett permanent estetisk arbete bör du se till att läsa så mycket som du kan om kliniken och läkaren som ska genomföra operationen.
  • Platelet-Rich Plasma går ut på att man utnyttjar blodplättarnas läkande egenskaper. Behandlingen stimulerar kroppens celler samt återskapar och bygger upp vävnader. Behandlingar mot oönskat håravfall utför vi på Doctor_K och en kur har gett fantastiska resultat på flera av våra klienter.

Allt du behöver veta om Platelet-Rich Plasma.
Här har vi samlat de vanligaste frågorna.

Hur fungerar Platelet-Rich Plasma?
Behandlingen innebär att vi tar ett vanligt blodprov från dig som sedan centrifugeras för att skilja på blodkropparna och blodplasman. Plättarna som finns i plasman aktiveras för att släppa tillväxtfaktorer som sedan stimulerar dina egna stamceller. Plasman innehåller många faktorer som stimulerar cellöverlevnad samt näringsämnen för hud och hår, vitaminer, hormoner och proteiner. De aktiverade plättarna injiceras sedan in i vävnaderna för att påbörja processen av tillväxtfaktorer. En ökad blodcirkulation till hårsäckarna minskar hårförtunning och håravfall. Platelet-Rich Plasma i huden kan vi stimulera kollagenproduktionen så att cellförnyelsen sker snabbare

Produkterna som vi använder; Regenlab. Ett märke vi valt med omsorg som också används i medicinska syften för att bota smärta i leder etc.

Produkten kommer från dig själv och är den naturligaste behandlingen du kan tänka dig. Behandlingen passar därför även dig med allergier.

Vilka områden kan jag behandla?
Äntligen har vi en behandling där det inte finns begränsade behandlingsområden utan den passar precis överallt, utan bieffekter. Alla lager i vävnaderna kan stimuleras och föryngras, inte bara huden. Områden som är möjliga att behandla är hårbotten, ansikte och kropp.

De absolut vanligaste området vi utför på vår klinik är Platelet-Rich Plasma mot håravfall.

Vilka resultat förväntas från en Platelet-Rich Plasma?
Produktens stora förmåga ligger i förbättringen på ärr, acne, bristningar och håravfall. En ökad blodcirkulation till hårsäckarna minskar hårförtunning och håravfall. Platelet-Rich Plasma i huden kan vi stimulera kollagenproduktionen så att cellförnyelsen sker snabbare. Resultat du kan förvänta dig är bland annat starkare hårkvalité, fastare och jämnare hy, volym i ansiktet och förbättringar av ärr (acne och bristningar). I kombination med microneedling kan stora förbättringar ses.
Studier har klart visat att Platelet-Rich Plasma motverkar föråldring av benstrukturen.

Hur lång tid tar en Platelet-Rich Plasma?
Med alla förberedelser och eftervård har vi avsett en 90 minuters tid. Själva injektionsprocessen tar inte mer än 10 minuter. Behandlingen avslutas med microneedling för bästa resultat.

Hur lång tid tar det innan jag ser resultat från Platelet-Rich Plasma?
Inom 3 veckor kan vi se en förbättring på hudstruktur och hy. För att behandla större problem som håravfall och djupa ärr kan det ta längre tid. Många ser resultat efter ca 3 behandlingar med 6 veckors mellanrum, ibland kan det dock ta upp till 6 månader innan resultaten blir synliga då vi behöver ta hänsyn till hårcykeln.

Hur länge håller resultaten?
Till skillnad från andra injektionsbehandlingar är Platelet-Rich Plasma en tillväxtstimulering av kroppens egna vävnader. Det är inte ett resultat som bryts ner. Efter en kur kan man behöva ett årligt underhåll.