FAQ - Vanliga frågor och svar om filler – DOCTOR_K
Your cart
Close Alternative Icon

FAQ - Vanliga frågor och svar om filler

Arrow Thin Left Icon

VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR OM FILLER

Vad är filler?

Filler som används inom kosmetiken är baserat på hyaluronsyra, en hyaluronsyra är en molekyl som består av sockerenheter som existerar naturligt i kroppens egen vävnad. Det är injicerat i huden for att fylla ut rynkor (ex nasolabiala veck), öka volym (ev läppar) och konturera (ev näsa). Genom att injicera kontrollerad mängd hyaluronsyra i specifik områden kan man skapa och återställa många delar av ansikte/kropp och resultatet ser man direkt.

Vanligaste områden att fylla med filler?

Fillerbehandlingar är mångsida och individanpassade och det finns många fördelar med en fillerbehandling. Fillers används för att fylla rynkor, öka volym om konturera ansiktet. De främst förekommande behandlingsområden är följande:

  • - Under ögon, för att motverka mörka ringar och skåror under ögonen.
  • - Kinder, för att återställa volymförluster eller skapa konturering.
  • - Haka, för att förlänga eller runda av ansiktet.
  • - Käklinjen, för att maskera en dubbelhaka, skapa kraftigare eller mer definierad käke.
  • - Tinningarna, för att få ett ögonlockslyft, feminisera ansiktsformen eller att få ett piggare utseende.
  • - Näsan, för att lyfta nästippen eller raka till näsryggen.
  • - I hela ansiktet ,för att ge huden extra mycket fukt och spänst.
  • -Nasolabiala veck och runt munpartiet, för att minimera sura mungipor och ge ansiktet ett minilyft
  • - Läppar, för att föryngra eller ge läpparna volym.
  • - Pannan, för att fylla ut eller runda av.

Hur appliceras filler i ansiktet?

Beroende på området kan man använda olika tekniker. Den vanligaste tekniken för läppar och nasolabial vecken är en liten nål som går in under huden där man sakta injicerar materialet under nålens utgång. För vissa områden använder vi oss av en mjuk kanyl: efter ett litet stick med en nål införs en längre kanyl för att inte skada blodkärl, vilket minimerar blåmärken och svullnad.

Vilka är fördelarna respektive nackdelarna med fillers?

Fördelarna är att det är en väldigt enkel och säker procedur för att reducera rynkor i ansiktet. Våra filler från exempelvis Juvederm består av hyaluronsyra och är inte permanent utan bryts ner naturligt i kroppen. Vi använder även filler som inte består av hyaluronsyra (Radiesse) som är en kollagen stimulerade och långtidsverkande filler. Filler ska generellt inte påverkar ansiktsuttryck vilket resulterar i ett mer naturligt utseende, med kunskap om estetik och kan man uppnå fantastiska och naturliga resultat. Om det skulle ske en komplikation eller oönskat resultat med filler som består av hyaluronsyra kan man i de allra flesta fallen bryta ner materialet som vi kallar fillerborttagning.

Nackdelarna med filler är att svullnader och blåmärken är ganska vanligt beroende på område. Efter ca 4 veckor har materialet satt sig och då kan man tydligare se resultatet. Ibland behövs flera behandlingar beroende på området som ska behandlas. En del människor verkar bryta ner materialet extremt snabbare än andra och därför upplevs resultaten som minimal. Okunskap om mängd och teknik kan ge ett ojämnt och onaturligt resultat. Vi på DOCTOR_k är extremt noga med att bibehålla dina naturliga drag och undviker gärna ett överbehandlat ansikte.

Hur länge varar resultatet?

Nedbrytningen av materialet beror på många olika faktorer. Dessa kan vara relaterade till hudstruktur, ålder, livsstil, behandlingsområde, val av material etc. Behandling av läppar varar oftast mellan 1-3 månader och upp till 6-12 månader. Det är väldigt svårt att bedöma den exakta nedbrytningstiden för varje individ. Behandling i ansiktet håller 6-12 månader och upp till 18 månader, beroende på vilket material som används.

Det som sker efter att en fillerbehandling har brutits ner är att du återgår till den volym och de rynkor du hade innan. Trotts att vi åldras med åren kan vi efter att all material gått ur kroppen fortfarande ha ett bättre resultat än innan första behandlingen och det är för att hyaluronsyra stimulerar vävnader och kollagen, vilket ger spänst och fyllighet.

Hur går behandlingen till?

Före behandlingen: Konsultationen innebär dels en undersökning och dels en dialog där vi tillsammans pratar om dina förväntningar och vad vi kan förvänta oss för resultat i just ditt fall. Vi fotograferar dig för att analysera resultaten.

Under behandlingen: Vi använder alkoholfri desinfektion för att få ett rent behandlingsområde. Bedövning ges om så önskas. Med en liten nål injicerar vi hyaluronsyran under huden för att fylla ut och konturera. Efter behandlingen masserar vi materialet för att undvika knutar. Doctor_k arnica gelé appliceras för att förhindra blåmärken.

Efter behandlingen: Om dina läppar är porösa så har du högre risk för knölar i läpparna. Vi arbetar med de mjukaste materialen för att undvika knutar och om de förekommer så är det enkelt att massera ut dem. Vissa upplever att knölar formas efter behandlingen. Att värma läppen med ångbad och sedan massera löser upp knölarna. Du erbjuds DOCTOR_K gelén som effektivt motarbetar svullnad och blåmärken. Beroende på behandlingsområdet är det olika risknivåer för svullnad. I läpparna där blodkärlen sitter tätt är det högre risk för svullnad och blåmärken. I näsa-mun linjerna är däremot svullnad inte så vanligt, men risken för små blåmärken finns. Svullnad av läppar, som oftast är mest intensiv direkt efter behandlingen men som går över efter ett par dagar.

Vilka fillermärken används på DOCTOR_K?

Vi på DOCTOR_K använder oss av olika fillerprodukter av högsta kvalitet som både är CE-märkta och FDA-godkända och som är anpassade för specifika områden och önskemål. Vilket material vi använder i just ditt fall, beror på vilket behandlingsområde som ska behandlas och vilket resultat just du vill uppnå.

Kan alla använda filler?

Det är en väldigt låg allergirisk på fillers som består av hyaluronsyra eftersom materialet finns naturligt i kroppens vävnad. Vissa tenderar dock att bryter ner ämnet väldigt snabbt och därav varar resultatet inte lika länge. Det allra flesta kan använda filler men med vissa sjukdomar avråder vi och nekar en fillerbehandling. Innan din konsultation kommer vi att gå igenom din sjukdomshistoria. Vi behandlar dock inte gravida och ammande med filler.

Vem bör injicera med detta material?

En registrerad läkare, tandläkare hos socialstyrelsen eller sjuksköterska med specialkompetens och erfarenhet inom kosmetiska injektioner.

Vad finns det för bieffekter?

Komplikationer och bieffekter av filler är relativt låga och de vanligaste är blåmärke och svullnad och det sker vanligtvis under ögonen (tear trough) och ibland i läpparna och hakan. Svullnad i läpparna går över efter ett par dagar. Blåmärken kan hålla en längre period under ögonen och vi träffas gärna för en efterkontroll om det behövs. Försiktiga metoder används för att undvika svullnad och blåmärken och i de flesta fall är en komplikation oftast temporär.

De som kan förekomma med en fillerbehandling är:
Blåmärken och svullnad efter injektion.
Ömhet och värk i injektionsområdet.
Ojämnheter i känsliga områden så som under ögonen och läpparna.
Allergisk reaktion (väldigt sällsynt)

Skiljer sig resultat efter behandling?

Ja, alla behandlingar och resultat skiljer sig från varje individ. Däremot kan vi förvänta oss specifika resultat med en erfaren behandlare. Vilka resultat som kan förväntas diskuteras under konsultationen.

Kommer det att funka på mig?

Majoriteten av klienter som behandlas av en erfaren behandlare är nöjda efter sin behandling. Vi rekommenderar alltid att man bokar en konsultation först för en genomgång och bedömning.

Vad är det för skillnad mellan rynkbehandling och filler?

Rynkor i pannan får man främst på grund av överaktiva muskler. Med hjälp av medlet slappnar man av dessa muskler, vilket ger i sin tur en slätare och yngre hud. Filler liknar ett gelé som man injicerar under huden för att fylla ut veck, öka volym eller konturera ett ansikte. Kort och gott kan man säga att rynkbehandlingar används på musklerna i ansiktet och filler för att skapa volymer i ansiktet.

Kommer mina rynkor att bli värre om jag inte fortsätter min behandling?

Det som sker efter att en fillerbehandling har brutits ner är att du återgår till den volym och de rynkor du hade innan. Trotts att vi åldras med åren kan vi efter att all material gått ur kroppen fortfarande ha ett bättre resultat än innan första behandlingen och det är för att hyaluronsyra stimulerar vävnader och kollagen, vilket ger spänst och fyllighet.