FÅ PERFEKT VINTERHUD 7 råvaror som boostar din hud inifrån – DOCTOR_K
Your cart
Close Alternative Icon
Close Icon

FÅ PERFEKT VINTERHUD 7 råvaror som boostar din hud inifrån

Arrow Thin Left Icon Arrow Thin Right Icon


Upplever du att din vinterhud ser trött och livlös ut? Tufft klimat med kyla, brist på solljus och ett ökat sömnbehov gör att det blir extra viktigt att behandla din hud från alla olika infallsvinkar.

Det finns ingen “mirakelmat” som ensam skapar magi för hudens utseende,
men en balanserad kost med råvaror som forskningen har visat på olika sätt är bra för hudhälsan, tillsammans med regelbunden träning och professionell hudvård är alla viktiga beståndsdelar för att din hud ska må bra och se frisk ut!

 

Därför har vi samlat 7 tips på råvaror att fylla skafferiet med, som boostar din hud inifrån och hjälper den att stråla i vintermörkret!1. Edamamebönor

Edamamebönor innehåller ämnen som förbättrar elasticiteten och fastheten i din hud.

Isoflavoner: Bland annat innehåller de isoflavoner, kraftfulla antioxidanter som bekämpar fria radikaler och kan minska oxidativ stress i huden.
De främjar också kollagenproduktionen, vilket ger huden ett fastare och ungdomligare utseende.

Vitamin E: Bönorna är också en god källa till vitamin E som har en skyddande effekt mot UV-strålar och andra yttre påfrestningar. Försök att få in de här naturliga ”vitamintabletterna” när du planerar din nästa måltid.  

 

2. Granatäpple

Granatäpplen innehåller också många ämnen som vetenskapen visat har positiva effekter på din huds hälsa och utseende. Här kommer några av dem:

Högt antioxidativt innehåll: Granatäpplen är rika på antioxidanter, särskilt polyfenoler och tanniner, som effektivt bekämpar fria radikaler. Antioxidanterna hjälper till att förhindra tidigt åldrande och bevara hudens ungdomliga utseende.


Främjar cellförnyelse: Granatäpplen innehåller också en olja som är rik på omega-5 fettsyra, även känd som punicinsyra. Den har visat sig främja cellförnyelse, vilket gör att den bidrar till att ersätta gamla hudceller och ger din hud en fräschare utstrålning.

Förbättrar hudens elasticitet: Kollagen är ett protein som ger struktur och elasticitet åt huden. Antioxidanterna i granatäpple kan stödja kollagenproduktionen och på så det sättet hjälpa dig att bibehålla hudens fasthet.

 

3. Citrusfrukter

Citrusfrukter, som apelsiner, grapefrukt, citroner och lime är inte bara enkla att ha med sig och är goda att pressa över maten, de kan också bidra till att förbättra hudens utseende och hälsa. Här är några anledningar till varför:

Högt C-vitamininnehåll: C-vitamin är en antioxidant som spelar en central roll i kollagenproduktionen, som återigen är viktig för hudens elasticitet och fasthet.

Dessutom hjälper C-vitamin att skydda huden mot skador orsakade av fria radikaler och kan bidra till att minska synliga tecken på åldrande, såsom fina linjer och rynkor.

Förebygger hyperpigmentering: Citrusfrukter innehåller naturliga syror, såsom citronsyra, som kan hjälpa dig att ljusa upp hyperpigmentering och mörka fläckar på huden. Dessa syror kan ha en försiktig exfolierande effekt, vilket kan minska ojämn hudton.

 

Antibakteriella egenskaper: Citrusfrukter har också visat sig ha vissa antibakteriella och antifungala egenskaper. Det kan vara bra för personer med akne eller andra hudproblem, eftersom de kan hjälpa till att bekämpa bakterier och främja en klarare hud. Citrusfrukter i kosten eller användning av hudvårdsprodukter som innehåller citrusextrakt bidrar till att förbättra hudens hälsa genom att främja kollagenproduktion, jämna ut hudens textur, minska hyperpigmentering och tillhandahålla nödvändig fukt.

4. Blåbär

Blåbär är inte bara goda och finns i överflöd i våra skogar. De har också visat sig påverka hudens utseende och hälsa.

Här är några skäl till varför:

 

Högt antioxidativt innehåll: Blåbär är rika på antioxidanter, särskilt flavonoider och vitamin C som bekämpar fria radikaler som kan orsaka skador på hudens celler. Därigenom hjälper blåbär att skydda huden mot tidigt åldrande och bevara det ungdomliga utseendet.

Antiinflammatoriska egenskaper: Flavonoiderna har också antiinflammatoriska egenskaper, vilket kan hjälpa till att minska inflammation och bidra till en jämnare och lugnare hud.

Förbättrar hudens elasticitet: Blåbär innehåller antocyaniner, en typ av flavonoid som har visat sig förbättra hudens elasticitet genom att främja produktionen av kollagen, vilket är avgörande för att motverka slapphet och rynkor.

Skydd mot UV-strålar: Vissa studier antyder att regelbundet intag av blåbär kan bidra till att minska skador orsakade av UV-strålar.

Förbättrar hudtonen: De antioxidantrika egenskaperna hos blåbär kan också bidra till att förbättra din hudton och ge en jämnare hud genom att minska hyperpigmentering.


5. Sötpotatis

Sötpotatisen har fantastiska antiinflammatoriska egenskaper och fylld med C-vitamin som hjälper kollagenproduktionen, men den är också fylld med andra näringsämnen som kan förbättra hudens utseende. Här är några:

Betakaroten: Den är rik på betakaroten som omvandlas till aktivt vitamin A i kroppen, Vitamin A är involverade i produktionen av hudceller och bidrar till att bevara hudens elasticitet.

Förbättrad blodcirkulation: En hälsosam hud kräver en god blodcirkulation, och vissa näringsämnen i sötpotatis, som kalium, kan bidra till att förbättra blodcirkulationen.

 

6. Spenat

Spenat är känt för sitt näringsrika innehåll med antioxidanter som vitamin C, vitamin E och betakaroten, som kan bidra till att förbättra hudens hälsa och övergripande välmående. Här är några exempel på innehåll som är vetenskapligt bevisat bra för din huds utseende:

Folat (B-vitamin): Folat är en typ av B-vitamin som är viktigt för celldelning och reparation av DNA, vilket kan främja en hälsosam regenerering av hudceller.

Vitamin K: Spenat är en utmärkt källa till vitamin K, vilket är viktigt för blodkoagulation och kan hjälpa till att minska rodnad och inflammation i huden.

Mineraler: Spenat innehåller mineraler som järn och magnesium, som är viktiga för att upprätthålla en god cirkulation och syresättning av huden.

Vatteninnehåll: Spenat har högt vatteninnehåll, vilket är viktigt för att hålla huden hydratiserad. En välhydratiserad hud ser oftast friskare ut.

 

7. Rött vin

Ja, du hörde rätt! Rött vin bör självklart drickas med måtta, men i lagom mängd kan det faktiskt finnas fördelar för huden! Det innehåller nämligen en antioxidant som heter resveratrol. Här är några anledningar till varför resveratrol i rött vin kan vara bra för din hud:

Antiinflammatoriska egenskaper: Resveratrol har dokumenterade antiinflammatoriska egenskaper och kan bekämpa och lugna rodnad och svullnad i huden, inklusive finnar.

Förbättring av hudstrukturen: Forskning har också visat att resveratrol kan boosta kollagenproduktionen och bidra till att förbättra hudens elasticitet och struktur.

Nästa gång du står i baren på AW:n så vet du nu vad du ska välja!