Journal - Blogg – "pigmentfläckar" – DOCTOR_K
Your cart
Close Alternative Icon
Close Icon

Journal - Blogg

Pigmentfläckar och hur du aktivt jobbar bort dom

Pigmentfläckar och hur du aktivt jobbar bort dom

Fantastiskt härliga och jordnära modedesignern och mångsysslaren Sanne Alexandra Josefson besökte Doctor_K för att få bukt med sina pigmentfläckar. Sanne fick melasma i samband med sin graviditet och har nu påbörjat en kurbehandling på Docktor_K.

Med åldern är det vanligt att pigment fläckar uppstår. Solskador, hormonella besvär och åldrande hud är några av orsakerna till varför. Många av oss lider av av dessa fläckar som lätt kan få oss att se äldre ut. 

Den främsta orsaken till att pigmentfläckar uppstår är överexponering av solens skadliga UV-strålar. Dessa skador kan förstöra kollagenet och påverka hudens elasticitet och kvalité. 

Även vid graviditet sker hormonförändringar i kroppen som gör att huden ofta reagerar med överpigmentering.
Likaså hudskador efter akne, klämda pormaskar och skrapskador brukar bidra till att huden får ojämn pigmentering.


MELANIN

Melanin är det pigment som ger de bruna tonerna i hudfärgen. När vi är vinterbleka har vi inte mycket melanin i huden. Därför är det extra viktigt att ta det lugnt med solandet på våren och försommaren, då det skyddande filtret av pigment ännu inte byggts upp. Melanin skyddar vårt DNA genom att omvandla UV-strålningen till värme i huden. I en hud som är mörk produceras mer melanin än i en hud som är ljus. Melanin har en skyddande roll i huden som fungerar som ett naturligt solfilter och filtrerar bort skadliga strålar och det betyder att ju mer solbränna du har fått desto hårdare har melaninproduktionen fått jobbat. En överproduktion av melanin leder till pigmentförändringar och kallas hyperpigmentering. Det motsatta effekten dvs för lite melanin eller förlust av melanin kallas hypopigmentering och exempel på det är pigmentförlust i håret som leder till grått eller vitt hår. 

 

Vanligaste typerna av hyperpigmentering är:

Melasma - melasma förekommer främst under graviditeten och hos de som tar hormonella preparat som tex p-piller. Melasma kännetecknas av ljusbruna eller bruna fläckar, oftast i mitten av ansiktet men finns också på andra delar av kroppen som utsätts för mycket sol. Efter graviditeten går oftast det flesta fläckarna bort men de som är envisa kan behandlas bort med aggressiva behandlingar och krämer. 

Åldersfläckar - åldersfläckar eller solfläckar är olika namn på samma typ av pigmentfläckar. De områden som utsätts för mycket sol drabbas mest. Eftersom dessa fläckar tenderar att utvecklas långsamt över tid speciellt efter mycket solexponering kallas de åldersfläckar. Efter 40 års ålder har huden svårare att återhämta sig efter solexponering och har därför lättare att få nya pigmentfläckar. De som har svårta att bli bruna löper större risk att utveckla åldersfläckar. 

Akne - akne, eksem, psoriasis eller annan vanlig hudsjukdom kan leda till pigmentförändringar. 

Man kan inte backa tiden men man kan ta hjälp av effektiva behandlingar och produkter samt förebygga uppkomsten av nya fläckar.  Du kan faktiskt få en förnyad lyster, spänst och fräschör till ansiktet men tålamod behövs. För det brukar ta tid att få ett synbart resultat, inte sällan mellan 8–16 veckor. Samtidigt bör du undvika solen så långt det är möjligt och använda solskydd. Använd alltid solskydd och återapplicera det på nytt varannan timme. Detta gäller även om man vistas innomhus med stora fönster. Fönstret filtrerar nämligen inte bort all strålning. 

 

Hur jobbar du aktivt bort pigmentfläckar?

KOMBINATIONSBEHANDLING

För att snabbare ta bort pigmentfläckar och för att öka effektiviteten behöver man oftast göra kombinationsbehandlingar. Vi har tagit fram ett pigment-paket som är en kurbehandling för ett optimatl resultat. Med hjälp av en åtta veckors kurbehandling där vi varvar laser och microneedling- behandlingar, tillsammans med noga utvalda hudvårdsprodukter för att jämna ut och förbättra pigmenteringar.

LASER

Vår lasermaskin Harmony XL ClearLift, behandlar alla slags pigmentförändringar. Fördelen med denna maskin är att vi kan behandla på flera djup i huden samt på mörkare hudtyper. Gemensamt för ljus lasermetoderna är att vibrationer bryter upp pigmentet och medans området läker, slussar immunförsvaret ut det skadade pigmentet vilket ger en klarare hud. Med hjälp av laserpulser finfördelas pigmentansamlingen till mindre bitar. Under kommande veckor tas resterna av fläcken om hand av kroppens immunförsvar. Sannolikheten att få bort fläckarna är så hög som 70 till 100 procent.

 

MICRONEEDLING

Microneedling är en behandling där man gör små mikroskopiska nålstick i huden för att föryngra, släta ut och stimulera nytt kollagen. Men även för att behandla ärr och pigmenteringar. Behandlingen orsakar en kontrollerad skada i huden med hjälp av nålar. Som en naturlig reaktion vill kroppen reparera skadan vilket innebär att tillväxtfaktorer frigörs och huden börjar producera nytt kollagen. Det bildas även nya kapillärer i huden. Resultatet blir en föryngring av huden samt en förbättring av hudens struktur och kondition. Den skapar även mikrokanaler som optimerar penetration av fukt och serum.

 

HUDVÅRD

Med avancerade hudvårdsprodukter som förebygger, korrigerar och skyddar mot åldersförändringar samt oönskade hudtillstånd. Produkterna som ingår i paketet är noga utvalda och kliniskt dokumenterade.

 

RESULTATET
    • Föryngrande effekt
    • Jämnare hudton
    • Reducerar fina linjer
    • Minskar pigmenteringar
    • Förbättrar kvalité och struktur 

 

Läs mer och boka pigment - paketet 

Continue reading